Foto: DELFI
Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas deputāti šodien nolēma nodot izskatīšanai Saeimas sēdē pirmajā lasījumā grozījumus likumā "Par Valsts ieņēmumu dienestu", kas paredz Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas un Muitas policijas apvienošanu.

Tāpat paredzēts, ka VID Finanšu policijas pārvaldes Iekšējās drošības daļa tiks pakļauta VID ģenerāldirektoram, kuram tādēļ turpmāk būs jānēsā formastērps.

VID ģenerāldirektora pienākumu izpildītāja Dace Pelēkā norādīja, ka VID jau ir paveikts liels darbs Finanšu policijas un Muitas policijas apvienošanas sagatavošanā, tāpēc Pelēkā pauda cerību, ka grozījumi likumā nekavēsies un jaunā struktūra varēs sākt strādāt no 2017.gada 1.janvāra.

Vienlaikus Pelēkā informēja, ka, apvienojot abas struktūras, samazināsies vadītāju skaits, bet tiks palielināts izmeklētāju skaits.

Komisijas deputāti nolēma, ka Saeimas sēdē pirmajā lasījumā šo likumprojektu izskatīs 22.septembrī, bet priekšlikumu iesniegšanas termiņš ir 26.septembris.

Finanšu ministrija iepriekš skaidroja, ka šādas izmaiņas jāveic, lai veicinātu VID uzdevumu efektīvu izpildi, korupcijas risku samazināšanos, sabiedrības uzticību un optimizētu VID struktūrvienības.

Pašreiz VID Finanšu policija veic operatīvo darbību, lai atklātu un novērstu noziegumus valsts ieņēmumu jomā, izmeklēšanu krimināllietās, kā arī tās struktūrā ietilpstošā Iekšējās drošības daļa veic operatīvo darbību, lai atklātu un novērstu noziegumus, kas konstatēti VID ierēdņu un darbinieku darbībā, kā arī veic izmeklēšanu šādās krimināllietās.

Iekšējās drošības daļas vadītājs ir pakļauts VID Finanšu policijas pārvaldes direktoram kā izmeklēšanas iestādes vadītājam, un, ievērojot Kriminālprocesa likumā un Operatīvās darbības likumā noteikto, VID ģenerāldirektoram nav iespējams tieši kontrolēt, uzraudzīt un vadīt Iekšējās drošības daļu.

Lai nodrošinātu objektivitāti un to, ka Iekšējās drošības daļa nav struktūrvienība VID Finanšu policijas pārvaldē, kuras ierēdņi un darbinieki tai arī ir jāpārbauda, nolemts, ka Iekšējās drošības daļa nav iekļauta VID Finanšu policijas pārvaldes struktūrā, bet ir tieši pakļauta VID ģenerāldirektoram.

Lai Iekšējās drošības daļa turpmāk varētu veikt operatīvo darbību un izmeklēšanu krimināllietās par noziedzīgiem nodarījumiem, kas konstatēti VID ierēdņu un darbinieku rīcībā, tai ir noteikts izmeklēšanas iestādes statuss.

Vienlaikus paredzēts saglabāt Iekšējās drošības daļas ierēdņiem dienesta pakāpes un formas tērpus, kā arī VID ģenerāldirektoram kā izmeklēšanas iestādes vadītājam tiks noteikta dienesta pakāpe un paredzēts, ka VID ģenerāldirektors, pildot dienesta pienākumu, nēsā formas tērpu.

Pašlaik VID ir divas izmeklēšanas iestādes - Finanšu policija, kā arī Muitas policija, kas veic operatīvo darbību un izmeklēšanu, lai atklātu un novērstu noziedzīgus nodarījumus muitas lietu jomā.

Lai nepalielinātu izmeklēšanas iestāžu skaitu un veicinātu VID uzdevumu efektīvu izpildi, optimizētu un centralizētu VID struktūrvienības, kuras veic noziegumu izmeklēšanu valsts ieņēmumu un muitas lietu jomā, Finanšu policija un Muitas policija tiks apvienotas vienā izmeklēšanas iestādē - Nodokļu un muitas policijā. Ņemot vērā to, ka starpvalstu līgumos, regulās un konvencijās ir sniegta atsauce uz muitas iestādēm, apvienojot Finanšu policiju un Muitas policiju vienā izmeklēšanas iestādē, tiek noteikts, ka, veicot operatīvo darbību un izmeklēšanu, jaunajai izmeklēšanas iestādei ir muitas iestādes statuss. Tādējādi jaunizveidotās izmeklēšanas iestādes nosaukumā tiek saglabāts vārds "muita" un jaunajai izmeklēšanas iestādei - Nodokļu un muitas policijai -, veicot noziedzīgu nodarījumu izmeklēšanu muitas lietu jomā, ir muitas iestādes statuss.

Tā kā VID ne visām struktūrvienībām ir dienesta pakāpes un formas tērpi, veicot iestādes reorganizāciju, tiek saglabātas dienesta pakāpes un tiks izstrādātas jaunas uzšuves, emblēmas un žetoni. Turklāt noteikts, ka turpmāk jaunās VID struktūrvienības ierēdņi var nēsāt šaujamieročus vai speciālos līdzekļus.

Pārejas noteikumi paredz, ka līdz attiecīgo grozījumu izdarīšanai citos normatīvajos aktos ar terminu "Muitas kriminālpārvalde", "finanšu policija" vai "muitas policija" ir jāsaprot termins "nodokļu un muitas policija". Tāpat tiek noteikts pārejas periods, kurā līdz jauno VID struktūrvienību izveidei finanšu policija un muitas policija turpina pildīt tām noteiktos uzdevumus un īstenot normatīvajos aktos noteiktās tiesības, kas spēkā ir līdz šā likuma grozījumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!