Foto: Saeimas administrācija

Ceturtdien, 29. aprīlī, Saeima nodeva izskatīšanai komisijās grozījumus likumā "Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām", kas paredz noteikt 21. novembri par 2013. gada 21. novembra traģēdijas atceres dienu. Par nodošanu komisijām balsoja 80 deputāti, pret balsoja pie frakcijām nepiederošā deputāte Inguna Rībena.

Likuma grozījumu sagatavojuši un iesnieguši Artuss Kaimiņš, Juris Jurašs (JKP), Marija Golubeva (AP), Māris Možvillo (KPV LV), Gatis Eglītis (JKP). Debatēs pie nodošanas komisijām Kaimiņš pieprasīja balsojumu par nodošanu, kā arī uzsvēra, ka tas nav ne opozīcijas, ne pozīcijas jautājums, jo traģēdija nešķiroja tās upurus.

Likumprojekta anotācijā teikts, ka tā mērķis ir likuma "Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām" 2. pantā paredzēt 2013. gada 21. novembra traģēdijas atceres dienu, godinot lielākās traģēdijas Latvijā kopš neatkarības atjaunošanas upuru piemiņu.

Tā notika 2013. gada 21. novembrī Rīgā, Priedaines ielā 20, kad iebrūkot lielveikala "Maxima XX" jumtam, gāja bojā 54 cilvēki, bet 59 tika ievainoti. Šī traģēdija skāra ne tikai bojāgājušo tuviniekus, draugus, glābējus un citus, kas strādāja ar nepieredzētās traģēdijas sekām, bet ir radījusi dziļas rētas visas Latvijas sabiedrības apziņā.

Noteikt 21. novembri kā šīs traģēdijas atceres dienu ir rosinājuši Latvijas iedzīvotāji un vairākas nevalstiskās organizācijas. Par šīs dienas nozīmīgumu liecina traģēdijas vietā rīkotie piemiņas pasākumi.

Traģēdijas atceres diena būtu piemiņas un cieņas apliecinājums visiem traģēdijas upuriem, un atgādinātu sabiedrības kopējo atbildību, lai nepieļautu šādu traģēdiju atkārtošanos nākotnē, teikts anotācijā.

Likumprojekta sagatavošanas gaitā konsultācijas notikušas ar biedrību "Bezvests.lv", Zolitūdes traģēdijā cietušo biedrību "Zolitūde 21.11.", biedrību "Pēc ugunsgrēka" un Latvijas iedzīvotājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!