Foto: F64

Saeimas vairākums ceturtdien nolēma nodot komisijām izskatīšanai Finanšu ministrijas (FM) sagatavoto un valdības akceptēto Eiro ieviešanas likumprojektu, kas noteiks kārtību pārejai no lata uz eiro, liecina parlamenta sēdes darba kārtība.

Par to nobalsoja 51 deputāts, pret bija 36, bet neviens neatturējās.

Pret eiro ieviešanas likumprojekta nodošanu Saeimai izteicās opozīcijā esošās "Saskaņas centra" frakcijas deputāts Andrejs Elksniņš. Viņš norādīja, ka likumprojektā neesot noteikts eiro ieviešanas termiņš, kas norādot uz slēptu deleģējumu valdībai šo termiņu noteikt patstāvīgi.

Elksniņš uzsvēra, ka "eiro par jebkādu cenu" nav vajadzīgs. Daļa deputātu arī iebilstot pret to, ka eiro tiekot uzskatīts par glābēju visās Latvijas ekonomikas problēmās. "Mums nav vajadzīgs eiro par jebkādu cenu! Mēs neesam pret eiro ieviešanu, mēs esam pret to, ka eiro tiek uzskatīts par panaceju pret visām Latvijas ekonomikas nelaimēm un problēmām," viņš pauda.

Turpretī "Vienotības" frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis norādīja - ieviešot eiro, valsts ietaupīs daudz līdzekļu par ārējā parāda apkalpošanu, tāpat ievērojami ieguvumi būšot līdz ar valūtas konvertēšanas atcelšanu. Lai arī eiro ieviešana Latvijai nebūs par velti, skatot ilgākā laika periodā, valsts ietaupīšot simtiem miljonus eiro.

"Ir daudz izskanējušas dažādas informācijas par to, cik tad mums eiro izmaksās un cik Latvija iegūs gadījumā, ja eiro ieviesīs Latvijā, ja mēs būsim eiro zonā. Un, manuprāt, pārliecinoši ir skaitļi, ka mēs 10 gadu laikā ietaupīsim vismaz 900 miljonus eiro par summām, ko mēs nemaksāsim, ja mums būs eiro, ko mēs nemaksāsim par ārējā parāda apkalpošanu. Tas ir gandrīz vai miljards eiro, kas būs mūsu ieguvums," klāstīja Zaķis.

Viņš turpināja, ka Latvija iegūs vismaz 700 miljonus eiro (490 miljonus latu) no tā, ka nebūs jākonvertē lats uz eiro.

"Saprotiet elementāru lietu. Mūsu ekonomika pēc krīzes ir pārgrupējusies un lielākā daļa veiksmīgu uzņēmumu ir tie, kas eksportē un lielākoties eksportē uz Eiropu. Un tie, kas veiksmīgi eksportē, saņem, protams, par savu preci samaksu tieši eiro valūtā. Lai samaksātu algas, lai samaksātu nodokļus. Šī nauda tiek konvertēta. Vismaz vieni 700 miljoni eiro ir tā summa, ko mēs iegūsim, nesamaksājot bankām, bet atstājot uzņēmēju kabatās," pauda "Vienotības" frakcijas vadītājs.

Viņš arī piebilda - lai arī Elksniņš iebildis pret eiro, viņa valsts amatpersonas deklarācija liecinot, ka savus uzkrājumus deputāts glabā tieši eiro, nevis latos.

FM ir paskaidrojusi, ka jaunais likumprojekts izstrādāts, lai nodrošinātu efektīvu un caurredzamu vienotās Eiropas valūtas ieviešanu Latvijā, un tas nosaka eiro ieviešanas scenārija galveno nosacījumu - eiro vienlaicīgo ieviešanu skaidras, bezskaidras un elektroniskās naudas norēķinos no dienas, kad Latvijā tiek ieviests eiro.

Izstrādātais likums paredz, ka divas nedēļas pēc eiro ieviešanas dienas būs vienlaicīgās apgrozības periods - apritē būs gan lati, gan eiro, un abas valūtas šajā laika posmā būs likumīgi maksāšanas līdzekļi. Divas nedēļas kā vienlaicīgās apgrozības periods noteikts, balstoties uz citu jauno eiro zonas valstu - Igaunijas, Slovākijas un Slovēnijas ‒ praksi, kurās bija noteikts divu nedēļu vienlaicīgās apgrozības periods. Igaunijas pieredze liecina, ka jau divās nedēļās pēc eiro ieviešanas vairāk nekā 90% darījumu notiek eiro.

Vienlaicīgi divu nedēļu periods samazinās pakalpojumu sniedzēju - tirgotāju, transporta, sabiedriskās ēdināšanas, medicīnas un citu nozaru ‒ izmaksas un slogu, nodrošinot divu paralēlo valūtu naudas darījumu pakalpojumus, norādījusi FM.

Tāpat likumprojekts noteic, ka sešus mēnešus bez komisijas maksas varēs veikt skaidrās naudas apmaiņu visās kredītiestādēs, vienu mēnesi - "Latvijas Pastā" un bez termiņa ierobežojuma - Latvijas Bankā. Savukārt Ministru kabinets savlaicīgi noteiks tās "Latvijas Pasta" atsevišķās pasta pakalpojumu sniegšanas vietas, kurās iedzīvotāji varēs veikt skaidrās naudas nomaiņu mēneša laikā pēc eiro ieviešanas dienas.

Paredzēts, ka likums noteiks arī: ja plānota liela - virs 3000 latu - skaidras naudas apmaiņa, tā būs jāpiesaka trīs dienas iepriekš attiecīgajā kredītiestādē vai pasta pakalpojumu sniegšanas vietā. Valūtas maiņas punkti no eiro ieviešanas brīža nedrīkstēs izsniegt latus.

Tāpat, lai veicinātu raitu skaidras naudas nomaiņu, tostarp nodrošinātu komersantus un iedzīvotājus ar nepieciešamo daudzumu eiro monētu un banknošu, Latvijas Banka savlaicīgi organizēs eiro monētu kalšanu, kalšanas sagatavošanas procesu sākot jau 2012.gada vidū. Paredzēts, ka eiro monētas un banknotes nedrīkstēs nonākt publiskā apgrozībā pirms eiro ieviešanas dienas, bet, lai atvieglotu naudas nomaiņas procesu, Latvijas Banka arī izgatavos un izplatīs eiro monētu sākumkomplektus.

Likumprojeks paredz, ka Latvijas Banka neierobežotā laika periodā un bez maksas pieņems apmaiņai pret eiro bojātās latu naudaszīmes, kas atbilst noteiktiem kritērijiem.

Eiro ieviešanas likumprojekts arī noteic, ka bezskaidrās naudas līdzekļi, elektroniskā nauda un viennolūka maksājumu instrumenti eiro  ieviešanas dienā bez komisijas maksas tiks konvertēti no latiem uz eiro, informēja FM.

Likums paredz, ka preču un pakalpojumu cenas un tarifi gan latos, gan eiro būs jāuzrāda trīs mēnešus pirms eiro ieviešanas dienas un sešus mēnešus pēc eiro ieviešanas dienas. Būs noteikts, ka nav ieteicams norādīt cenas un tarifus abās valūtās ilgāk par gadu pēc eiro ieviešanas dienas.

Latvija plāno pievienoties eirozonai 2014.gada 1.janvārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!