Foto: Pixabay

Parlaments trešdien, 1. decembrī, ārkārtas sēdē nolēma nodot izvērtēšanai Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā 10 187 Latvijas pilsoņu kolektīvo iesniegumu "Neattaisnoti nevakcinētajiem ārstēšanās izdevumi ir jāsedz pašiem".

Minēto priekšlikumu atbalstīja 47 deputāti, bet pret balsoja 20.

Iniciatīva vietnē "manabalss.lv" tika publiskota šā gada 15. septembrī un visai drīz to parakstīja vairāk nekā 10 000 sabiedrības locekļu.

Iniciatīvas autori skaidro, ka slimnīcās ar SARS-CoV2 infekcijas vidēji smagu un smagu gaitu tiek stacionēti arvien vairāk pret Covid-19 nevakcinētu pacientu, turklāt nokļūšana slimnīcā ar Covid-19, it īpaši intensīvās terapijas vai reanimācijas nodaļās, rada valstij milzīgus izdevumus.

"Sabiedrības daļai, kura ir vakcinēta, nevajadzētu uzņemties citu izdarīto lēmumu sekas. Arī valstij nevajadzētu uzņemties segt apzināti nelīdzestīgu cilvēku radītās izmaksas," uzskata iniciatīvas autori.

Iesnieguma autoru ieskatā, Saeimai ir likumiski jānostiprina, ka pandēmiju gadījumos pilngadību sasniegušām personām, kas atsakās no vakcīnas un inficējas ar Covid-19, ir jābūt atbildīgām par savu izvēli nevakcinēties un jāsedz vismaz daļa no ārstēšanās izmaksām.

"Cilvēkiem ir jāiemācās ne tikai cienīt dažādus viedokļus, bet arī atbildēt par savu viedokli un ar to neradīt apgrūtinājumus un papildus izmaksas ne citiem sabiedrības locekļiem, ne valstij. Ar piedāvāto risinājumu tiks samazināti valsts izdevumi, ko rada nevakcinētu cilvēku ārstēšana. Ja ārstēšanās izmaksas, kas būtu jāsedz pašiem pacientiem, kuri atteikušies no vakcinācijas, palielinās vakcinēto iedzīvotāju skaitu, būs arī liels netiešais ieguvums," atzīts iniciatīvas autori.

Jau vēstīts, ka aizvadītajā pēcsvētku nedēļā Latvijā par 26% palielinājies vakcinācijas pret Covid-19 temps, taču turpinājis kristies pirmreizēji sapotēto cilvēku īpatsvars, liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) apkopotie dati, kuri gan tuvāko dienu laikā vēl tiks papildināti.

Tāpat vēstīts, ka patlaban valstī pret Covid-19 vakcinēti 935 153 jeb 91% nodarbināto, liecina Ekonomikas ministrijas apkopotie dati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!