Foto: F64

Saeima ceturtdien nodeva izskatīšanai komisijās likumprojektus, kas paredz publiskot tā sauktās oligarhu lietas materiālus, kā arī nodrošināt iespēju žurnālistiem turpmāk iepazīties ar sabiedriski nozīmīgu krimināllietu materiāliem un tos publiskot.

Grozījumus Kriminālprocesa likumā un likumprojektu "Kriminālprocesa Nr.16870000911 materiālu publiskošanas kārtības likums" izstrādājusi partija "Vienotība".

Abi likumprojekti nodoti Juridiskajai komisijai.

"Vienotība" uzskata, ka "oligarhu lietas" Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisijas gala ziņojums nesniedza atbildes uz daudziem būtiskiem jautājumiem. "Vienīgais komisijas patiesi nozīmīgais veikums ir pārliecināšanās, ka žurnāla "Ir" publiskotās Rīdzenes sarunas ir autentiskas, pretēji vairāku to dalībnieku apgalvotajam," iepriekš norādījis Andrejs Judins (V/"Par")

Kā iepriekš informēja partijā, ar speciālu likumu iecerēts noteikt kārtību, kādā publiskojami krimināllietā deklasificētie operatīvās izstrādes lietas materiāli, kas satur arī līdz šim nepubliskotos sarunu ierakstus. Tas paredz uzdot Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam kriminālprocesā Nr.16870000911 ietverto deklasificēto operatīvās izstrādes lietas materiālu digitalizēšanu un publicēšanu ne vēlāk kā līdz 2018. gada 1. jūlijam.

Tāpat vēl papildus ir izstrādāti grozījumi Kriminālprocesa likumā, lai noteiktu kārtību, kādā masu mediju pārstāvji var iepazīties ar krimināllietu materiāliem un gadījumos, ja tas nepieciešams sabiedrības interesēs, arī publiskot tos.

Vēstīts, ka februāra sākumā Latvijas Reģionu apvienības (LRA) un vairāki pie frakcijām nepiederoši deputāti iesniedza Saeimā izskatīšanai likumprojektu "Par kriminālprocesa Nr.16870000911 materiālu publisku pieejamību", lai ar tā dēvētās oligarhu lietas materiāliem varētu iepazīties plašāka sabiedrība. Saeimas vairākums lēma likumprojektu nodot izskatīšanai Juridiskajai komisijai.

Kā skaidrots likumprojekta anotācijā, likuma mērķis ir nodrošināt Latvijas iedzīvotāju tiesības būt pilnvērtīgi informētiem par savas valsts politisko situāciju.

Likumprojekts paredz Ģenerālprokuratūrai līdz 1. maijam nodrošināt visu "oligarhu lietas" materiālu, to skaitā audioierakstu digitalizēšanu, publiskošanu prokuratūras mājaslapā.

Tāpat likumprojekts paredz, ka, publiskojot "oligarhu lietas" materiālus, Ģenerālprokuratūrai jāaizklāj sensitīvi dati, kā arī informācija par kriminālprocesā iesaistīto personu dzīvesvietu un telefona vai cita sakara līdzekļa numuru, kā arī personas kodu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!