Foto: LETA

Saeima vērtēs Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakcijas deputātu priekšlikumu saglabāt pasi kā primāro personu apliecinošos dokumentu, atsakoties no ID kartes.

Saeima ceturtdien, 26. janvārī, vienbalsīgi lēma nodot šo priekšlikumu izvērtēšanai Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā.

Politiskais spēks izstrādājis grozījumus Personu apliecinošu dokumentu likumā, ar kuriem rosināts no regulējuma dzēst prasību, ka ar 2023. gada 1. maiju ID karte ir primārais dokuments.

ZZS norādīja, ka pieņemtais lēmums, ka ar 2023. gada 1. maiju ID karte ir primārais dokuments, uzskatāms par sasteigtu, ko apliecina valsts iestāžu nespēja tikt galā ar radušos situāciju.

"Rezultātā ir nebeidzamas rindas Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) nodaļās, iedzīvotāju neapmierinātība, kā arī papildus valsts resursu izlietojums," secināja ZZS.

Politiskais spēks uzskata, ka likumprojekta pieņemšanas gadījumā, zudīs nepieciešamība iedzīvotājiem, kuriem ir Latvijas pase, obligāti izņemt arī ID karti, tādējādi mazinot rindas. Tas, savukārt, atvieglošot iedzīvotājiem saņemt pakalpojumus, kuriem ir reāla nepieciešamība, piemēram, personu apliecinošo dokumentu atjaunošanu.

"Progresējot tehnoloģiskām iespējām, arvien pieejamāki ir dažādi risinājumi, lai saņemtu e-pakalpojumus arī neizmantojot eID. Piemēram, ja personai ir derīga pase un arī "eMobile" digitālai saziņai ar valsti, eID kartei nav ar lietderības apsvērumiem skaidrojamas nepieciešamības," skaidroja likumprojekta autori.

ZZS uzskata, ka likuma grozījumu pieņemšana atslogotu PMLP darbu ar apmeklētājiem, tas ļautu iedzīvotājiem personu apliecinošus dokumentus saņemt savlaicīgi un pēc nepieciešamības, nevis obligāti.

Jau vēstīts, ka Saeima 30. augustā, ārkārtas sēdē galīgajā lasījumā pieņēma Iekšlietu ministrijas (IeM) izstrādātos grozījumus Personu apliecinošu dokumentu likumā, kas paredz, ka gadījumos, ja Latvijā izsniegtam Latvijas pilsoņa, nepilsoņa vai bezvalstnieka personu apliecinošam dokumentam – pasei vai personas apliecībai jeb ID kartei – beidzies derīguma termiņš, sākot ar 2020. gada 1. martu, to varēs izmantot personas identificēšanai līdz 2023. gada 30. aprīlim, ja tas nav kļuvis nederīgs citu iemeslu dēļ, piemēram, ticis sabojāts vai mainījusies dokumentā ierakstītā informācija.

Personām, kurām pases un ID kartes derīguma termiņš beidzies no 2020. gada 1. marta, netiks piemērots sods.

Komentējot situāciju ar rindām PMLP pēc personu apliecinošiem dokumentiem, decembra beigās iekšlietu ministrs Māris Kučinskis (AS) Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" informēja, ka patlaban tiekot domāts, kā šo problēmu risināt. Pēc viņa teiktā, tiek apsvērta doma dokumentus nosūtīt pa pastu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!