Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Saeima ceturtdien, 17. martā, vienbalsīgi pieņēma lēmumu par lidojumu aizlieguma zonu noteikšanu Ukrainas teritorijā un pasākumiem Krievijas agresijas ierobežošanai.

Lēmumā Saeima pauž stingru atbalstu Ukrainai, tās aizstāvjiem un tautai cīņā pret Krievijas uzsākto agresijas karu, apstiprinot Latvijas nelokāmo atbalstu Ukrainas suverenitātei un teritoriālajai nedalāmībai.

Saeima uzsver, ka Krievijas neattaisnojamais un neprovocētais iebrukums Ukrainas teritorijā ir rupjš Krievijas saistību pārkāpums, kā arī uzskatāms par vēršanos pret likumā balstītu pasaules starptautisko kārtību un starptautisko tiesību pārkāpums.

Saeima ņem vērā Ukrainas prezidenta 2022. gada 28. februāra rezolūciju, lūdzot pasludināt Ukrainas gaisa telpu par lidojumu aizlieguma zonu. Parlaments konstatē, ka Krievija turpinātajā militārajā agresijā un iebrukumā Ukrainas teritorijā tiek izmantota arvien nehumānāka taktika un ieroči, tiek uzbrukts civiliedzīvotājiem un tiek masveidā bombardēti civilie objekti.

Saeima atgādina par Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Ģenerālās asamblejas 2022. gada 2. marta rezolūciju par Krievijas izvērsto agresiju pret Ukrainu, kā arī norāda uz ANO Starptautiskās tiesas 2022. gada 16. marta paziņojumu, kurā Krievijas pieprasīts apturēt iebrukumu Ukrainā un paustas dziļas bažas par Maskavas pielietoto militāro spēku.

Saeima aicina ANO dalībvalstis nekavējoties veikt pasākumus, lai izveidotu lidojumu aizlieguma zonu virs Ukrainas, lai tā pasargātu cilvēku dzīvības un garantētu drošību virs Ukrainas atomelektrostacijām.

Tāpat Saeima aicina veikt pasākumus, lai pēc iespējas ātrāk Ukrainas teritorijā nodrošinātu drošu humānās palīdzības koridoru darbību. Parlaments arī mudina demokrātiskās valstis slēgt savu gaisa telpu un ostas Krievijas lidmašīnām un kuģiem.

Saeima mudina NATO un Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis palielināt atbalstu Ukrainai, piegādājot militāro ekipējumu un aizsardzības ieročus, kas ļauj Ukrainai aizsargāt savu teritoriju pret agresiju. Tāpat deputāti aicina ES pastiprināt sankcijas pret Krieviju līdz tā pārtrauc agresijas karu pret Ukrainu un izved savu karaspēku no Ukrainas teritorijas.

Saeima arī norāda, ka sankcijas būtu jāattiecina arī pret Baltkrieviju, kas ir uzskatāma par līdzatbildīgu Krievijas izvērstajā karā pret Ukrainu.

Latvijas parlaments pauž solidaritāti un ir kopā ar Ukrainas tautu tās cīņā par savas valsts suverenitāti un drošību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!