Foto: F64

Saeimas frakciju vidū vienīgi opozīcijā esošā "Saskaņas centra" (SC) frakcija nesola atbalstu Jāņa Maizīša kandidatūrai Satversmes aizsardzības biroja (SAB) priekšnieka amatam, līdz ar to deputāti ceturtdien, visticamāk, nobalsos par viņa iecelšanu šajā amatā.

Koalīcijā ietilpstošās "Vienotības", Reformu partijas, Nacionālās apvienības frakcijas un neatkarīgie deputāti Maizīša kandidatūrai solījuši atbalstu. Opozīcijā esošās ZZS frakcijas deputātiem būšot brīvais balsojums, taču vairākums zaļzemnieku atbalstīšot Maizīša apstiprināšanu amatā.

SC frakcijas vadītāja vietnieks Valērijs Agešins, skaidrojot SC nostāju, portālam "Delfi" teica, ka SC saviem vēlētājiem nevar garantēt, ka Maizītis būs labākais SAB vadītājs, tāpēc "nevar uzņemties politisko atbildību par viņu".

Turklāt SC atbalsts viņa kandidatūrai nemaz neesot nepieciešams. "Mēs neesam koalīcija un redzam, ka Maizīša kungam ir dedzīgs deputātu atbalsts uz šo amatu," sacīja Agešins.

Viņš arī pauda, ka esot paradoksāli, ka Saeimas deputāti lemj par SAB direktora iecelšanu amatā, bet savukārt viņš vēlāk lemj, vai parlamentāriešiem būs pielaide darbam ar valsts noslēpumu. Tomēr SC tas nebiedējot.

Iepriekš SAB pielaidi valsts noslēpumam nepiešķīra trīs SC frakcijas deputātiem – frakcijas vadītājam Jānim Urbanovičam, kā arī deputātiem Sergejam Mirskim un Andrejam Elksniņam. Līdz ar to Urbanovičs un Elksniņš nevarēja darboties Saeimas Nacionālās drošības komisijā, savukārt Mirskis atstāja Saeimas Ārlietu komisiju.

Maizīša kandidatūru uz SAB priekšnieka amatu marta sākumā izvirzīja Valsts prezidenta vadītā Nacionālās drošības padome.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!