Foto: DELFI
Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Ministru kabineta iekārtas likumā, ar kuriem no jaunā gada tiek likvidēta Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija (RAPLM), to apvienojot ar Vides ministriju un tādejādi atjaunojot savulaik sadalīto Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju(VARAM).

Par šo nākamā gada valsts budžeta paketē iekļauto likumprojektu nobalsoja 61 deputāts no koalīcijā esošajām "Vienotības" un Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS), kā arī opozīcijas frakcijas VL-TB/LNNK. Pret bija 28 opozicionāri no "Saskaņas centra" un "Par labu Latviju" (PLL).

Pirms galīgā balsojuma deputāti noraidīja jau komisijā neatbalstīto PLL priekšlikumu samazināt Ministru kabineta (MK) sastāvu līdz premjeram un deviņiem ministriem, ko opozīcija rosināja ieviest no nākamā gada vidus.

PLL rosināja izveidot trīs jaunus ministru amatus, kas pārņemtu atsevišķu tagadējo ministriju funkcijas: attīstības ministru, tieslietu un sabiedriskās kārtības ministru, kā arī veselības un labklājības ministru. Saskaņā ar noraidīto PLL ierosinājumu, turpmāk valdībā vairs nebūtu ekonomikas, iekšlietu, labklājības, satiksmes, tieslietu, veselības un vides kā atsevišķu nozaru ministru. PLL rosināja atteikties arī no reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra posteņa.

Debatēs opozīcija un pozīcija apmainījās savstarpējām dzēlībām, no vienas puses kritizējot to, ka "tagadējais piedāvājums nav nekāda strukturālā reforma", bet no otras – kritizējot pirms gandrīz diviem gadiem tagadējā PLL frakcijas vadītāja Edgara Zalāna iesniegto folklorizējošos "Zalāna plānu" valsts pārvaldes reformai kā pārāk primitīvu.

Balsojumā par PLL priekšlikumu nobalsoja 31 deputāts – no PLL, SC, kā arī "Vienotības" pārstāvji Aleksejs Loskutovs un Rasma Kārkliņa. Pret bija 53 deputāti no "Vienotības" un ZZS, bet atturējās seši VL-TB/LNNK deputāti.

Kā ziņots, Saeimas Juridiskā biroja vadītājs Gunārs Kusiņš šonedēļ informēja Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas deputātus, ka 31.decembrī beigsies vides ministra Raimonda Vējoņa (ZZS) pilnvaras kā valdības loceklim, jo Saeima uzticību viņam izteica amatā, ko paredzēts likvidēt. Līdz brīdim, kamēr Saeima izteiks uzticību jaunajam VARAM vadītājam, tā pienākumus varēs pildīt kāds valdības loceklis, taču ne Vējonis, uzsvēra Kusiņš.

Jau vēstīts, ka, veidojot tagadējo valdību, "Vienotība" ar Zaļo un Zemnieku savienību vienojās par RAPLM pievienošanu Vides ministrijai, turklāt paredzēts, ka VARAM vadību uzticēs Vējonim.

Latvijas valdībā savulaik jau bija ministrija ar šādu nosaukumu. Tā tika izveidota 1993. gadā un likvidēta 2003.gadā, kad to sadalīja divās jaunās ministrijās – Vides ministrijā un RAPLM.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!