Foto: DELFI
Saeimā piektdien viesosies bērni un jaunieši, kas piedalījās konkursā par logo izstrādi 21.augusta svētku pasākumiem, informē Saeimas Preses dienests.

Lai pateiktos par dalību konkursā, kā arī plašāk pastāstītu par 21.augusta nozīmi Latvijas vēsturē un likumdevēja darbu, ar jauniešiem tiksies Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V). Pēc tam bērni un jaunieši savu erudīciju par 21.augustu un Saeimu varēs parādīt, piedaloties zināšanu konkursā.

"21.augustā tiks svinēta mūsu valsts faktiskās neatkarības atjaunošanas 20.gadadiena. Mēs aicinājām šo svētku logo radīt skolu un augstskolu jauniešus – paaudzi, kura pirms 20 gadiem vēl nebija dzimusi vai vēl bija mazi bērni. Saņemtie zīmējumi ir patriotisma pilni un skaidri apliecina, ka arī jauniešiem un bērniem ir savs skaidrs priekšstats par Latvijas valsts neatkarību un 1991.gada 21.augustu kā pagrieziena punkts mūsu 50 gadus ilgajā cīņā pret okupācijas varu," uzsver Saeimas priekšsēdētāja.

Zīmējumu konkursam tika saņemti 90 darbi, kuru autori ir skolu un augstskolu audzēkņi vecumā līdz 25 gadiem. Lielākā daļa no šiem jauniešiem nav piedzīvojuši 1991.gada augusta izšķirošos notikumus, un viņu izpratni veido līdzcilvēku atmiņas un vēsturiskās liecības. Saeimā viesosies bērni no visiem Latvijas reģioniem, tostarp Alūksnes, Daugavpils, Liepājas, Rojas un Jelgavas.

Parlamenta viesiem būs iespēja apmeklēt vairākas tematiskas izstādes un apskatīt parlamenta ēkas interjeru. Jaunieši varēs aplūkot fotoliecības no vēsturiskajiem augusta notikumiem un iepazīties ar fotoatskatu uz Latvijas parlamentu 20 gados. Jaunieši varēs aplūkot arī 1991.gada 21.augustā pieņemto konstitucionālo likumu un redzēt vēsturiskus dokumentus – oficiālos atzīšanas rakstus, ar kuriem citas valstis atzina Latvijas neatkarību un kas bija nepārprotams apliecinājums valsts suverenitātes atgūšanai.

Tāpat būs apskatāmas arī visas logotipu skices, kuru autori ir bērni un jaunieši, kas viesosies Saeimā. Par svētku pasākumu oficiālo logotipu publiskā balsojumā tika izvēlēts deviņgadīgās rīdzinieces Luīzes Annas Pētersones zīmētais gailis, kas izdzied brīvību. Godalgoti tika arī otrās un trešās vietas ieguvēji– Latvijas Universitātes studentes Renātes Robiņas zīmētais logo "Faktiskā neatkarība 20" un Biznesa Augstskolas "Turība" studentes Ingas Reimanes logotips ar moto "Adīsim Latviju kopā".

Šā gada 21.augustā tiks svinēta Latvijas faktiskās neatkarības atjaunošanas 20.gadadiena. 1991.gada 21.augusts bija pagrieziena punkts valsts vēsturē, jo, Latvijas Republikas Augstākajā padomē pieņemot konstitucionālo likumu "Par Latvijas Republikas valstisko statusu", de facto tika atjaunota Latvijas neatkarība.

Ar šo likumu tika atjaunota 1922.gada Satversme ar tajā ietvertajām Rietumu demokrātiskas un tiesiskas valsts vērtībām. Līdz ar konstitucionālā likuma pieņemšanu savu juridisko spēku Latvijā zaudēja PSRS likumi. Tieši atsaucoties uz 21.augustā pieņemto likumu, citas valstis atzina Latvijas neatkarības atjaunošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!