Saeimas Administratīvi teritoriālās reformas komisija šodien nolēma virzīt izskatīšanai Saeimā likumprojektus par pašvaldību vēlēšanu Madonas un Rēzeknes novadā pārcelšanu uz 11.septembri un Varakļānu pievienošanu Madonas novadam.

Paredzēts lūgt šos likumprojektus pieņemt Saeimā pirmdien, 31.maijā.

Attiecīgos likumprojektus pamatā sagatavojuši Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pārstāvji. Izskatīšanai Saeimā tiek virzīts arī deputāta Jāņa Dombravas (NA) priekšlikums likumā noteikt nacionālos un reģionālās attīstības centrus.

Kā aģentūru LETA informēja ministrijā, VARAM ir sagatavoti grozījumi Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā, lai nodrošinātu tā atbilstību Satversmei, iekļaujot Murmastienes un Varakļānu pagastus un Varakļānu pilsētu Madonas, nevis Rēzeknes novadā.

Tāpat VARAM gatavo likumprojektu "Madonas novada domes un Rēzeknes novada domes vēlēšanu likums", jo nepieciešams arī noteikt kārtību, kādā izsludināmas un organizējamas jaunveidojamā Madonas novada un Rēzeknes novada vēlēšanas.

Ministrijā izstrādātie likumprojekti paredz, ka līdz 1.jūlijam darbu šajās pašvaldībās turpina līdzšinējās pašvaldību domes, bet no 1.jūlija līdz 1.oktobrim - Saeimas iecelta pagaidu administrācija katrā pašvaldībā trīs cilvēku sastāvā.

1.jūlijs ir administratīvi teritoriālās reformas spēkā stāšanās diena, kad jaunveidojamās pašvaldības savu darbību sāk jaunajās teritorijās. Līdzšinējo domju sastāva pilnvaru laiks ar šo dienu beigsies, tādēļ līdz vēlēšanām darbu konkrētajās vietvarās nodrošinās pagaidu administrācijas.

Kā ziņots, ST vienā no lietām par Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumu, atzina Varakļānu novada pievienošanu Rēzeknes novadam par neatbilstošu Satversmei, aģentūra LETA uzzināja tiesā.

Reaģējot uz ST spriedumu, kas atceļ Varakļānu novada pievienošana Rēzeknes novadam, Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) šodien lems par 5.jūnija pašvaldību vēlēšanu apturēšanu Rēzeknes novadā, aģentūru LETA informēja CVK pārstāve Laura Zaharova.

CVK sēde notiks šovakar pēc tam, kad jautājums tiks izdiskutēts šodien paredzētajā Saeimas Administratīvi teritoriālās reformas komisijas sēdē. CVK sēdes laiks vēl tiks precizēts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!