Foto: Saeimas administrācija

Ņemot vērā aizkavēšanos ar Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunās ēkas nodošanu ekspluatācijā un bibliotēkas izvākšanos no Saeimai piederošās ēkas Rīgā, Jēkaba ielā 6/8, ēku, pretēji cerētajam, tomēr nebūs iespējams izmantot Latvijas prezidentūras ES padomē vajadzībām.

Ēkas rekonstrukcijai izsludinātajā iepirkumā zaudējušās būvkompānijas "RBS Skals" sūdzība Iepirkumu uzraudzības birojā (IUB) notikušā sanāksmē izvētīta tikai šopirmdien, bet IUB verdiktu par to, vai atļauts slēgt līgumu ar iepirkumā uzvarējušo būvuzņēmumu "Velve" Saeimā cer saņemt tikai nākamnedēļ. Aptuveni vienlaikus ar IUB lēmuma saņemšanu Saeima beidzot varētu oficiāli pārņemt ēku, kurā ilgus gadus darbojās vairākas LNB nodaļas, noskaidroja portāls "Delfi".

Saeimas prezidija loceklis Andrejs Klementjevs (SC), kurš parlamenta prezidijā ir atbildīgs par saimnieciskajiem jautājumiem, portālam "Delfi" neslēpj, ka galvenais iemesls, kādēļ aizkavējušies vismaz četrdesmit gadu garumā neremontētās ēkas renovācija un rekonstrukcija, ir kavēšanās ar LNB jaunās ēkas nodošanu ekspluatācijā. Vēl pērnā gada nogalē bijušas cerības, ka celtnieki darbu varēs sākt jau pašā gada sākumā, tomēr, laikam ritot, kļuvis skaidrs, ka līdz 2015. gada 1. janvārim, kad Latvija pārņems prezidentūru ES padomē, rekonstrukciju pabeigt tomēr neizdosies.

Tieši mēģinot nodrošināties pret iespējamo aizkavēšanos, Saeimas darbinieki, vēl gatavojot iepirkuma nolikumu, konsultējušies ar IUB, tomēr no iepirkumu pārsūdzībām tas nav pasargājis. Vēl šā gada februārī sūdzību IUB iesniedza būvkompānija "Abora". Nedēļu pēc tam konkursa nolikums tika grozīts, bet pēc konkursa rezultātu paziņošanas tos apstrīdējusi cita būvkompānija - "RBS Skals", kuras piedāvātā līgumcena, pēc Klementjeva teiktā, bijusi augstāka nekā uzvarētāja, proti, "Velves" piedāvātie 3,875 miljoni eiro.

Ēkā, par kuru tās iepriekšējam īpašniekam - "Latvijas Hipotēku un zemes bankai" aizpērn tika samaksāti nepilni 1,7 miljoni latu, plānots izveidot jaunu konferenču zāli, kurā plānotas 130 vietas. Tāpat uz jauno ēku plānots pārcelt Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) un Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas, kurām patlaban trūkst telpu.

Šā gada budžetā Saeimai jauniegūtās ēkas remontam un rekonstrukcijai ir atvēlēti gandrīz 4 miljoni eiro. Ņemot vērā kavēšanos, lielākā daļa no šīs summas šogad netiks iztērēta, tādēļ parlaments naudu būvdarbu apmaksai pieprasīs arī nākamgad.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!