Foto: DELFI

Izmantojot savu rīcības brīvību, Saeimai ir jāatrod cieņpilns veids, kā īstenot Satversmes tiesas lemto, mikroblogošanas vietnē "Twitter" vēsta Valsts prezidents Egils Levits.

Jau ziņots, ka ceturtdien, 2. jūnijā, kvoruma trūkuma dēļ Saeimā otrajā lasījumā netika skatīti grozījumi Darba likumā, ar kuriem tiktu izpildīts Satversmes tiesas (ST) spriedums, kas paredz no šā gada 1. jūnija tiesības uz atvaļinājumu viendzimuma pāriem pēc bērna dzimšanas.

Minētos likuma grozījumus Saeimā otrajā lasījumā bija plānots skatīt ceturtdien, 2. jūnijā, tomēr brīdī, kad trešajā lasījumā tika skatīts Civilās savienības likumprojekts, deputāti "norāva" kvorumu, tādējādi parlamenta ceturtdienas darba kārtības izskatīšana tika pārcelta.

Levits uzsver, ka Satversmes tiesas spriedumus tiesiskā valstī respektē un pilda, un Saeimai, izmantojot savu rīcības brīvību, ir jāatrod veids, kā īstenot tiesas lemto.

Lai gan Saeima šodien nelēma par grozījumiem Darba likumā, ST priekšsēdētāja vietniece Irēna Kucina norāda, ka līdz brīdim, kad būs īstenota regulējuma pilnveide par ST spriedumu saistībā ar viendzimuma pāru aizsardzību, tiesību normu piemērotāji – iestādes un administratīvās tiesas – Satversmi piemēros tieši un nepastarpināti.

Kucina norādīja, ka ar ST spriedumiem regulējums, ciktāl tas neparedz noteiktas tiesības viendzimuma pāriem, atzīts par spēkā neesošu no šī gada 1. jūnija.

ST attiecīgajos spriedumos sniegusi skaidrus un izvērstus apsvērumus par to, kas likumdevējam būtu jāņem vērā, pilnveidojot normatīvo regulējumu – grozot esošo vai pieņemot jaunu regulējumu. ST tiesnese uzsver, ka demokrātiskā tiesiskā valstī ST spriedumus ievēro un izpilda ikviena valsts institūcija.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!