Foto: stock.xchng
Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) iekšējie noteikumi paredz, ka biroja darbinieks, veicot kontroles un uzraudzības pienākumus kādā iestādē, nedrīkst dzert piedāvāto kafiju.

Par to otrdien diskusijas izraisījās Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Korupcijas novēršanas apakškomisijā, kura iepazinās ar iekšējo kontroli birojā.

Komisijas loceklis Kārlis Seržants (Zaļo un zemnieku savienība) interesējās, vai birojā nav pārspīlēti iekšējās kontroles pasākumi, ja reiz pacienāšana ar kafiju ir definēta kā korupcijas iespējamība.

Deputāta uztverē šāda rīcība vienkārši ir pieklājība.

KNAB Korupcijas novēršanas nodaļas vadītāja Diāna Kurpniece, atbildot uz deputāta repliku, norādīja, ka iekšējās kontroles jomā KNAB ir viena no striktākajām iestādēm un, protams, valsts pārvaldē ir raksturīgi, ka darbiniekus cienā ar tēju, kafiju vai ūdeni.

Taču KNAB diemžēl esot bijusi negatīva publicitāte pēc kāda gadījuma, kad biroja darbinieki kriminālprocesuālu darbību ietvaros bija dzēruši piedāvāto kafiju.

Ņemot vērā to, pēc ilgām diskusijām nolemts, ka, veicot darbības, tostarp kriminālprocesuālas, pēc iespējas ir jāatsakās no šādiem piedāvājumiem, tostarp no tējas vai kafijas.

Kurpniece atzina, ka šādi kontroles pasākumi varētu būt parāk bargi, taču birojs, kurš ir maza iestāde, bieži radot lielu sabiedrības interesi, tāpēc ikdienā birojā ir jādomā par sīkumiem, kā tie izskatīsies no malas.

KNAB Ētikas kodekss paredz, ka darbinieks atsakās no tādu labumu pieņemšanas, kuri nav uzskatāmi par dāvanām likuma izpratnē, piemēram, ziedi, suvenīri, grāmatas, reprezentācijas priekšmeti, ja to pieņemšana rada vai var radīt iespaidu, ka tā tiek ietekmēta darba pienākumu veikšana vai var rasties šaubas par amatpersonas vai biroja darbības objektivitāti.

Ja darbinieks nav pārliecināts, vai dāvanu drīkst pieņemt, viņš konsultējas ar augstākstāvošu amatpersonu vai Ētikas komisiju vai atsakas no dāvanas pieņemšanas.

Kodekss paredz, ka darbinieks atsakās pieņemt viesmīlības piedāvājumu, aicinājumu piedalīties bezmaksas informatīvā, prezentācijas vai tamlīdzīgā pasākumā darba laikā vai ārpus tā, ja tas ir vai var būt saistīts ar ieinteresētību panākt piedāvātājam labvēlīgu attieksmi lēmumu pieņemšanā.

KNAB pārstāve Ieva Karlsberga aģentūrai BNS teica, ka gadījumā, ja konstatē, ka darbinieks nav ievērojis Ētikas kodeksā noteikto, tad to var izvērtēt ētikas komisijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!