Foto: DELFI
Ņemot vērā aktuālās medikamentu patēriņa tendences un zāļu cenu pieaugumu, Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisija plāno uzsākt diskusiju par medikamentu reklāmām – vai tām ir vieta televīzijas ekrānos, informē Saeimas Preses dienests.

"Latvijas iedzīvotāji zāles ne vienmēr lieto pareizi un adekvātos daudzumos. Patiesībā mēs ar medikamentu lietošanu pārspīlējam – tā vietā, lai pareizi ēstu un vairāk kustētos, izvēlamies dzert zāles," norāda apakškomisijas priekšsēdētājs Vitālijs Orlovs (SC).

Tādēļ deputāti vēlas noskaidrot, cik liela loma šeit ir zāļu reklāmām, īpaši jau televīzijā un radio; vai reklāmas nevecina neadekvātu medikamentu sadārdzinājumu un medicīniski nepamatotu patēriņa pieaugumu. "Nav normāla situācija, ka pieprasījums pēc diviem medikamentiem, kuriem ir identiska ķīmiskā formula, mainās atkarībā no reklāmu biežuma televīzijā. Zāles jālieto tādēļ, ka tā noteicis ārsts, nevis tādēļ, ka tās rāda pa televizoru," uzsver Orlovs.

Apakškomisijas priekšsēdētājs norāda, ka medikamenti jālieto pēc ārsta vai farmaceita norādījuma, nevis reklāmas iespaidā. Akli pērkot reklamētās zāles un lietojot tās nevietā, veselību var nevis uzlabot, bet – tieši otrādi - sabojāt, uzsver Orlovs. Tādēļ nepieciešama diskusija par to, vai medikamentu reklāmām ir vieta televīzijas ekrānos un par to, kā mazināt nepamatotu un nepareizu zāļu lietošanu.

Apakškomisija lūgusi nozares ministriju apkopot informāciju par pieredzi ar medikamentu reklāmām citās valstīs, kā arī prasīs nozares nevalstiskās organizācijas, tostarp Latvijas Ārstu biedrību un Latvijas Ģimenes ārstu asociāciju paust viedokli par šo jautājumu.

Balstoties uz nozares profesionāļu atzinumu, apakškomisija vērtēs, vai nepieciešamas izmaiņas pašreizējā regulējumā, kas nosaka medikamentu reklamēšanu, informē Orlovs.

Jau vēstīts, ka arī Veselības ministrija šonedēļ sākusi kampaņu "Ārstējies nepārmaksājot!", kuras mērķis ir informēt sabiedrību par iespēju ārstēties izmantojot lētākus, bet tikpat efektīvus medikamentus. Kompensējamo zāļu sistēma ir viena no veselības nozarēm, kur valdība cer rast budžeta līdzekļu ietaupījumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!