Foto: Shutterstock

Saeimas Ārlietu komisija šodien atbalstīja parlamenta lēmumprojektu, kas paredz aicināt valdību noteikt sankcijas advokāta Sergeja Magņitska lietā iesaistītajām personām.

Par šo lēmumprojektu vēl būs jālemj Saeimai. Iepriekš dokuments konceptuāli atbalstīts valdošās koalīcijas sanāksmē.

Lēmumprojekts paredz Saeimai paust nosodījumu Krievijas varas iestāžu rīcībai Magņitska nāves apstākļu nepienācīgā izmeklēšanā, uzsvērt Latvijas atbildību vērsties pret klajiem cilvēktiesību pārkāpumiem, finanšu krāpšanas shēmām un korupciju, kā arī paredz sankciju noteikšanu Magņitska lietā iesaistītajām personām.

Kā ziņots, lēmumprojekts, ko, sadarbojoties vairāku Saeimā pārstāvēto frakciju deputātiem, izstrādājusi Ārlietu komisija, paredz aicināt Ministru kabinetu iekļaut Latvijai nevēlamo personu sarakstā ar Magņitska lietu saistītus ārvalstniekus, tādējādi liedzot viņiem ieceļot Latvijā.

Tāpat lēmumprojektā plānots iekļauts aicinājums citiem Eiropas Savienības (ES) un NATO dalībvalstu parlamentiem pieņemt Magņitska tiesību aktus, lai stiprinātu kopējo tiesiskuma vidi, kā arī paustu atbalstu iniciatīvai īstenot mērķtiecīgas Magņitska sankcijas ES līmenī.

Magņitskis nomira 2009. gada novembrī pēc 358 pirmstiesas aizturēšanas izolatorā pavadītām dienām. Viņu arestēja pēc tam, kad advokāts bija apsūdzējis vairākas Krievijas amatpersonas liela mēroga korupcijā un Krievijas budžeta izlaupīšanā. Magņitskim tika liegta pienācīga medicīniskā aprūpe, un viņš nomira astoņas dienas pirms termiņa, kad viņu būtu bijis jāatbrīvo vai jātiesā.

Tiek uzskatīts, ka šīs personas atriebjoties organizējušas jurista kriminālvajāšanu, par šīs naudas izsaimniekošanu apsūdzot pašu Magņitski .

Līdz šim sankcijas, kas saistītas gan ar ieceļošanas liegumu, gan liegumu lietot valsts finanšu sistēmu, pieņemot atsevišķus tiesību aktus, kas simboliski nodēvēti Magņitska vārdā, ir ieviesušas tādas valstis kā ASV, Kanāda, Lietuva, Igaunija, Lielbritānija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!