Foto: F64

Bijušais ģenerālprokurors un pašreizējais Valsts prezidenta nacionālās drošības padomnieks un Nacionālās drošības padomes sekretārs Jānis Maizītis ir piemērots kandidāts Satversmes aizsardzības biroja (SAB) vadīšanai, tomēr par atbalstu viņa apstiprināšanai šajā amatā Saeimas frakcijās plānots lemt nedaudz vēlāk, atzina aptaujātie Saeimas deputāti.

Nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš sacīja, ka augstu vērtē Maizīša profesionalitāti, tomēr par atbalstu viņa kandidatūrai lems kādā no nākamajām frakcijas sēdēm.

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vadītājs un Nacionālās drošības padomes pārstāvis Ainārs Latkovskis ("Vienotība")  sacīja, ka augstu vērtē Maizīša kandidatūru SAB vadītāja amatam. Pēc Latkovska teiktā šajā amatā strādājošajam cilvēkam jābūt absolūti apolitiskam, un tam Maizītis pilnībā atbilstot. Viņš arī pauda pārliecību, ka "Vienotība" atbalstīs Maizīti balsojumā par apstiprināšanu SAB direktora amatā.

Savukārt lielākās Saeimas opozīcijas partijas "Saskaņas centrs" frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs norādīja, ka frakcija par atbalstu Maizītim lems brīdī, kad no Nacionālās drošības padomes tiks saņemti SAB direktoru, jo viņu Nacionālajā drošības padomē ir pārstāvji no visām koalīcijas partijām. "Tas vien jau liecina, ka koalīcijas iekšienē ir panākta vienošana par viņa izvirzīšanu, tāpēc ar lielu pārliecību var teikt, ka Maizīša kungs tiks apstiprināts SAV drektora amatā," teica Urbanovičs.

Urbanovičs pauda cerību, ka gadījumā ja Maizītis kļūs par SAB vadītāju, viņš turpinās sekot likuma burtam un garam, tādēļ drīzāk aicinās viņu atbalstīt šajā amatā.

Maizītis ieguvis augstāk juridisko izglītību Latvijas Universitātē un pašlaik studē doktorantūrā.

Savu profesionālo darbību kā Iekšlietu ministrijas Valmieras starprajonu izmeklēšanas nodaļa - vecākais izmeklētājs Maizītis aizsāka 1984. gadā. No 1992. līdz 1994. gadam strādājis kā Cēsu rajona prokuratūras izmeklētājs, bet no 1994.gadam līdz 2000 gadam strādāja par Cēsu rajona prokuratūras virsprokuroru. Savukārt 2000.gadā Saeima Maizīti apstiprināja ģenerālprokurora amatā, kur viņš darbojās līdz pat 2010.gadam.

Savukārt kopš 2011.gada Maizītis pilda Valsts prezidenta nacionālās drošības padomnieka un Nacionālās drošības padomes sekretāra amata pienākumus.

Līdzšinējam SAB direktoram Jānim Kažociņam pilnvaru termiņšbeidzas 2013.gada maijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!