Foto: Viesturs Radovics, DELFI

Saeimas deputāti piektdien, 22. oktobrī, apstiprināja mājsēdes ieviešanu Latvijā no 21. oktobra.

47 deputāti balsoja "par", bet 16 parlamentārieši balsoja "pret".

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP), uzrunājot parlamentāriešus, pauda, ka valstī plosās sērga un, lai apstādinātu vīrusu, cilvēki ir spiesti apstāties. Tādēļ katra diena, kur kāds sevi nepasargājušais novilcinās ar lēmumu par nepieciešamību potēties pret Covid-19, ved līdzi zaudējumus – zaudētas zināšanas, ienākumus, veselības un dzīvības, pauda ministrs.

Viņš atgādināja, ka gadījumā, ja visi, kas vēl nav vakcinējušies, to vēlētos darīt, visus varētu pasargāt 6-7 nedēļu laikā. Tāpat viņš atgādināja, ka kopš valstī izsludinātās ārkārtējās situācijas dēļ audzis vakcinācijas temps.

Pavļuts Saeimas deputātiem pavēstīja, ka kopumā slimnīcās ārstējas 1257 Covid-19 pacienti, un pēc divām nedēļām šis pacientu skaits varētu būt divreiz lielāks. Vienlaikus tiek strādāts pie krīzes izvēršanas plāna, lai varētu aprūpēt vairāk par 1500 Covid-19 pacientiem Latvijas slimnīcās, kā arī Latvija ir lūgusi starptautisko palīdzību Covid-19 apkarošanai.

Patlaban nepieciešama visaptveroša kopīga mobilizācija – sakopot resursus un labo gribu, lai panāktu mājsēdes mērķi – salauzt Covid-19 saslimstības un hospitalizācijas līknes, lai pēc mājsēdes atgrieztos pie dzīves "zaļajā režīmā", pauda Pavļuts.

Opozīcija: ierobežojumi ieviesti novēloti

Saeimas deputāts Viktors Valainis (ZZS) norādīja, ka pirmajā mājsēdes vakarā uz ielām varēja redzēt, ka dzīve turpinās arī pēc komandantstundas sākuma un to Valainis skaidroja ar sabiedrībā valdošo neuzticību valdībai.

Reizē viņš aicināja apdomāt, vai ministri ieņem īstos amatus un atgādināja, ka veselības aprūpes speciālisti jau septembra sākumā raidīja signālus, ka situāciju ar Covid-19 izplatību nav laba.

Parlamentārietis Nikolajs Kabanovs (S) kā vakcinēts cilvēks jūtas maldināts un neuzskata pasākumus par adekvātiem. Viņš MK sēdē, kur lēma par ierobežojumiem, saskatījis lielu apjukumu ministru vidū un nesaprata, kāpēc mājsēdes noteikumi neattiecas uz speciālo skolu audzēkņiem. Viņš pieļāva, ka šie ierobežojumi tiks pagarināti.

Pie frakcijām nepiederošā deputāte Jūlija Stepaņenko norādīja, ka ar Covid-19 slimo visi, gan vakcinēti, gan nevakcinēti, tāpēc draudēt ar sabiedrības dalīšanu ir "ļauni un muļķīgi". Reizē viņa aicināja sakārtot veselības aprūpes sistēmu tā, lai spētu palīdzēt visiem.

Deputāte Regīna Ločmele (S) norādīja, ka viņa katru dienu pārliecina kādu vakcinēties, taču nebija pārliecināta, vai tas bija jādara viņai, vai, piemēram, Vakcinācijas projekta nodaļai. Viņa norādīja, ka balsos "pret" kā protestējot pret to, kas notiek patlaban valstī. Viņa arī aicināja atlaist Evu Juhņēviču atzīmējot, ka viņa varētu būt piemērota vadīt Dziesmu svētku norisi, jo tie ir atcelti.

Ivars Klemetjevs (S) izcēla, ka slimnīcās trūkst ārstniecības personāla un nevarēja saprast, kur šo gadu laikā iztērēta šim mērķim paredzēta nauda. Viņš norādīja, ka lēmums par "lokdaunu" ir novēlots un 18. novembrī nebūs nekādi Latvijas svētki – ierobežojumi tikšot pagarināti.

Parlamentārietis Ēriks Pucens (pie frakcijām nepiederošs) pauda, ka valdības rīkojums skaidri parāda, ka sabiedrība tiks sadalīta vēl vairāk uz pusēm un iedzīvotājus iedzīs lielākā nabadzībā.

Pie frakcijām nepiederošā deputāte Ļubova Švecova norādīja, ka iedzīvotājiem Covid-19 skaidrojoša informācija krievu valodā nebija un joprojām nav pieejama Latvijā, atšķirībā no Igaunijas, kas pandēmiju skaidrojusi trīs valodās vienlaicīgi. Viņa pauda, ka ir viegli tērēt naudu reklāmas kampaņās, nevis jaunas slimnīcas būvēšanā, lai, iespējams, novērstu starptautiskas palīdzības lūgšanu.

Ralfs Nemiro ("Neatkarīgie") norādīja, ka valstī esošos Covid-19 viļņus kļūst grūti saskaitīt un kļūdas, ko pieļāvusi valdība, sāk atkārtoties. Viņš aicināja ar siekalu testiem pārbaudīt visus Latvijā ieceļojošos, lai mazinātu saslimstību Latvijā.

Ivars Zariņš (S) aicināja aizdomāties, kāpēc Latvija nonākusi šādā situācijā. Arī viņš sekoja līdzi MK sēdei, kur lēma par ierobežojumiem, un viņam radusies sajūta, ka ministriem situācija ar saslimstību bija negaidīta.

Aldis Gobzems ("Neatkarīgie") ārkārtējo situāciju Covid-19 ierobežošanai nosauca par "valdības fiasko" un Rīgas pilsētas iesaisti Covid-19 pacientu ārstēšanā sauc par novēlotu.

Vjačeslavs Dombrovskis aicināja laiku un enerģiju fokusēt, lai meklētu risinājumu tam, lai nepieļautu apokalipsi slimnīcās un veselības aprūpes sistēmas sabrukumu, bet izdarīt to, neejot galējībās. Viņš savus kolēģus aicināja saviem vēlētājiem pateikt, ka vakcinēties ir sabiedrības interesēs, bet, ja to izdarīt nevar, tad paklusēt.

Jau ziņots, ka no 21. oktobra līdz 15. novembrim Latvijā uz četrām nedēļām izsludināta mājsēde jeb stingri iedzīvotāju pārvietošanās ierobežojumi ar mērķi būtiski bremzēt Covid-19 infekcijas izplatību, mazināt slogu veselības aprūpes sistēmai un glābtu pēc iespējas vairāk cilvēku dzīvības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!