Foto: F64
Pašreizējā Eiropas Savienības (ES) lauksaimniecības tiešo maksājumu izmaksas sistēma ir netaisnīga un tā jāmaina, lai arī Latvijas zemnieki saņemtu līdzvērtīgu finansējumu, šodien, tiekoties ar Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētāja vietnieku Marošu Šefčoviču, norādījuši Saeimas Eiropas lietu komisijas deputāti, informēja Saeimas Preses dienests.

Latvija stingri iebildīs atsevišķu dalībvalstu paustajai vēlmei noteikt jaunu pārejas periodu tiešo maksājumu izlīdzināšanai, norādījis komisijas priekšsēdētājs Imants Lieģis (V).

Kā ziņots, platību maksājumi Latvijas zemniekiem ir viszemākajā līmenī - 90 eiro jeb 63 lati par hektāru. Vidējais ES rādītājs ir 266 eiro jeb 186 lati par hektāru, savukārt atsevišķās ES valstīs tie sasniedz pat 600 eiro jeb 420 latus par hektāru. Latvija jau ilgstoši dažādos līmeņos aizstāv taisnīgāku maksājumu noteikšanu, izlīdzinot tos.

Sarunās ar EK priekšsēdētāja vietnieku tika spriests arī par ES kohēzijas politiku, un šajā jautājumā Lieģis aicinājis arī turpmāk saglabāt solidaritātes principu, kas ļautu finansējumu saņemt mazāk attīstītajiem ES reģioniem.

Tikšanās laikā pārrunāta arī nacionālo parlamentu iesaiste ES lēmumu pieņemšanas procesā, kā arī ES pilsoņu līdzdalība ES politikā - Lisabonas līgumā paredzētā iespēja vienam miljonam pilsoņu nākt klajā ar tiesību aktu priekšlikumu.

Jau ziņots, ka Šefčovičs, kurš ir atbildīgs par ES iestāžu sadarbību un administratīvajiem jautājumiem, Latvijā uzturēsies arī rīt. Viņa vizītes laikā paredzētas tikšanās ar Saeimas priekšsēdētāju Solvitu Āboltiņu (V), Ministru prezidentu Valdi Dombrovski (V), kā arī citām amatpersonām. Darba kārtība paredz arī tikšanos ar ekspertu tīkla "Team Europe" dalībniekiem.

Komisāra amats attiecībām ar citām ES iestādēm izveidots, lai nodrošinātu efektīvu EK darbu un ES institūciju sadarbību Eiropas iedzīvotāju interesēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!