Foto: AFP/Scanpix
Saeimas deputātiem nav vienota viedokļa par ASV prezidenta vēlēšanu rezultātu ietekmi uz Latviju un tās drošību, informēja Latvijas Ārpolitikas institūta pārstāve Sintija Broka.

Latvijas Ārpolitikas institūts projektu "Latvijas ārlietu simtgade: atskats un nākotnes perspektīvas" un "Latvijas ārējās un drošības politikas gadagrāmata. 2017" laikā organizēja reģionālās diskusijas Rīgā, Jelgavā Cēsīs, Liepājā un Daugavpilī.

Diskusijā Daugavpils Universitātē piedalījās piecu Saeimā pārstāvēto partiju deputāti - Andrejs Elksniņš (S), Inguna Sudraba (NSL), Mārtiņš Bondars (LRA), Ojārs Ēriks Kalniņš (V) un Rihards Kols (VL-TB/LNNK). Diskusija tika veltīta gaidāmajām ASV prezidenta vēlēšanām un to ietekmei uz Latviju.

Diskusijā tika izvērtēti trīs centrālie jautājumi - kādu iespaidu ASV prezidenta vēlēšanas atstās uz Latviju un tās drošību viena vai otra kandidāta ievēlēšanas gadījumā un kas ir lietas, kuru dēļ ASV ir interesēta Latvijā. Tāpat tika sniegts vērtējums ASV kandidātu komunikācijas metodēm.

Deputātu viedokļi par ASV prezidenta vēlēšanām un to nozīmi Latvijai dalījās. Jautāts par atbalstu vienam vai otram ASV prezidenta kandidātam, Elksniņš norādīja, ka Latvijai "nav ne silts ne auksts" no tā, kurš uzvarēs.

Savukārt Sudraba norādīja, ka ASV vēlēšanu rezultāts ir visas Eiropas kopīgā problēma, un ka ES ir jāstiprina kā partneris, vienlaicīgi norādot, ka, viņasprāt, investīcijām mierā un cilvēku labklājībā būtu jābūt primārām.

Tāpat politiķi uzsvēra, ka aicinājumi Eiropai veltīt vairāk līdzekļu aizsardzībai izskanējuši jau sen, tādēļ Latvijai ir jāieklausās tajā.

Kalniņš atzīmēja, ka Donalda Trampa kandidatūra ir Eiropā visnotaļ nepopulāra, bet citi republikāņi - senatori gan uzklausa Baltijas valstis un konkrēti to bažas par drošību.

Pēc Kola domām, Latvija nevar būt pārlieku optimistiska par ASV spējām risināt starptautisko saspīlējumu jebkura kandidāta ievēlēšanas gadījumā - tas neesot iespējams, ja otrā valsts nevēlas rast risinājumu.

Diskusijas dalībnieki runāja arī par vērtību dimensiju. Bondars uzsvēra, ka Latviju un ASV saista kopīgas vērtības, bet Sudraba akcentēja iespēju Latvijai un citām Eiropas valstīm ar ASV dalīties kultūras mantojumā un pašapziņā.

Vairāki diskusijas dalībnieki minēja, ka Trampa pretrunīgi vērtētā retorika ir pieņemama kā vēlētāju piesaistes līdzeklis, un ka jauna forma ne obligāti nozīmē jaunu saturu.

Reģionālo diskusiju kopējo mērķis ir apspriest Latvijai aktuālās ārpolitikas tēmas Latvijas reģionos un sekmēt diskusijas starp visu Saeimas frakciju pārstāvjiem un Latvijas sabiedrību.

Šā gada novembrī Rīgā tiks rīkots grāmatas "Latvijas ārlietu simtgade: atskats un nākotnes perspektīvas" pirmā sējuma prezentācija, savukārt janvārī, pirms ikgadējām ārlietu debatēm Saeimā, Rīgā tiks prezentēta "Latvijas ārējās un drošības politikas gadagrāmata. 2017".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!