Foto: Saeimas administrācija

Saeimas deputātu grupu sadarbībai ar Ukrainas parlamentu turpmāk vadīs bijusī labklājības ministre, pašreizējā Saeimas deputāte Ilze Viņķele ("Vienotība"), noskaidroja aģentūra BNS.

Līdz šim deputātu grupas vadītājs bija opozīcijā esošā "Saskaņas centra" (SC) pārstāvis Andrejs Klementjevs. Viņš aģentūrai BNS pastāstīja, ka deputātu grupa ceturtdien pēc Saeimas sēdes nolēmusi, ka turpmāk par tās vadītāju jāieceļ Viņķele. Klemetjevs norādīja, ka viņš bija darba grupas līderis desmit gadu un pārmetumi par sliktu tās vadīšanu esot nepamatoti.

Saeimas Kārtības rullis nosaka, ka deputātu grupas vadītāju no sava vidus ievēlē tās locekļi.

Pēc Krievijas militārās iejaukšanās Ukrainā vairāk nekā desmit Nacionālās apvienības (NA) un "Vienotības" un Reformu partijas (RP) deputāti pievienojās grupai, lai varētu sadarboties ar Ukrainas parlamentu. Deputātu grupā tagad ir arī "Vienotības" deputāti Edvards Smiltēns, Artis Pabriks un Lolita Čigāne, NA līdzpriekšsēdētāji Raivis Dzintars un Gaidis Bērziņš, kā arī apvienības deputāti Kārlis Krēsliņš, Jānis Dombrava, Dzintars Kudums, Ilmārs Latkovskis, Imants Parādnieks un Lelde Stumbre, kā arī RP pārstāvji Inese Lībiņa-Egnere un Valdis Liepiņš.

Jau vēstīts, ka Saeima ceturtdien pēc sešas stundas ilgām debatēm pieņēma paziņojumu par stingru Krievijas militārās agresijas nosodīšanu Ukrainā. Lēmumu nosodīt Krievijas iejaukšanos Ukrainā atbalstīja 65 deputāti, savukārt 28 SC pārstāvji balsoja pret. SC paskaidroja, ka paziņojumu par Krievijas militārās agresijas nosodīšanu Ukrainā neatbalstīja, jo uzskata, ka tas Ukrainai nepalīdzēs, bet konfliktus tikai saasinās.

SC arī nedomā pārtraukt sadarbības līgumu ar Krievijas prezidenta Vladimira Putina pārstāvēto partiju "Vienotā Krievija", jo "tas būtu ļoti skaļš solis, bet tam nebūtu pievienotās vērtības".

Eiropas Savienības (ES) valstu un valdību vadītāji ceturtdien ārkārtas samitā Briselē nolēma, reaģējot uz Krievijas agresiju Ukrainā, nekavējoties apturēt sarunas ar Krieviju par bezvīzu režīmu un jaunu ES un Krievijas pamatlīgumu, kā arī draudēja situācijas tālākas eskalācijas gadījumā noteikt adresētas sankcijas konkrētām personām un brīdināja, ka nākamais solis pēc tam būs plašu ekonomisku sankciju ieviešana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!