Foto: LETA
Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija vienbalsīgi otrdien nolēma Saeimas Demogrāfijas lietu apakškomisijas vadītājam Imantam Parādniekam (Nacionālā apvienība) izteikt mutvārdu brīdinājumu par sēdes vadīšanu, neļaujot izteikties deputātei Dainai Kazākai (Reformu partija).

Tomēr ētikas komisijas deputāti uzskatīja, ka runa ir arī par koleģiālām attiecībām, ne tikai formāliem pārkāpumiem, un tāpēc ieteica abiem iedzert tēju un izrunāt situāciju.

Mutvārdu aizrādījums ir maigākais no sodiem, kas paredzēts par Saeimas deputāta Ētikas kodeksa pārkāpumu.

"Droši vien konflikts nenobrieda ne no šīs minūtes, bet runa ir par iekšēju koleģiālu attieksmi, kuras pietrūkst," sacīja komisijas pārstāve Janīne Kursīte ("Vienotība").

Kārtības ruļļa pārkāpumos vainotais Parādnieks pastāstīja, ka pēc apakškomisijas sēdes, kurā uzklausīti viedokļi par abortu skaita samazināšanu un kuru Kazāka pameta, protestējot, ka nevarēja izteikties, viņš ar īsziņas starpniecību aicinājis Kazāku uz tēju, lai pārrunātu situāciju un lai jautājumos, kuros viedokļi atšķiras, tomēr attieksme būtu korekta. Taču abas puses nav satikušās.

Tāpēc Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas deputāte Kursīte pēc balsojuma par mutvārdu brīdinājumu piemetināja, ka komisija varētu arī aicināt abas puses tomēr iedzert tēju.

Saeimas Juridiskā biroja vadītājs Gunārs Kusiņš paskaidroja, ka apakškomisijas sēdēs darbs organizējams tāpat kā komisijās un Saeimas sēdēs. Tas nozīmē, ka deputātam ir tiesības pirmo reizi izteikties piecas minūtes, ja deputāti nav vienojušies par citu kārtību.

"Līdz šim nebija pieredzes, kad uz galda stāv smilšu pulkstenis, laikam nākamreiz to darīsim," sacīja Parādnieks.

Jau ziņots, ka iespējamā ētikas pārkāpuma lieta tika ierosināta pēc deputātes Kazākas iesnieguma, kurā viņa norāda, ka 12.jūnija komisijas sēdē Parādnieks nav ievērojis Saeimas deputātu Ētikas kodeksu un Kārtības rulli, neļaujot viņai izteikties. Viņa uzskaitīja četrus pārkāpumus.

Demogrāfijas apakškomisijā tika diskutēts par Parādnieka ierosinājumu likumā noteikt, ka katram bērnam "no ieņemšanas brīža" ir tiesības uz dzīvību un attīstības aizsardzību. Līdz balsojumam par šā priekšlikuma tālāku virzību deputāti netika. Nolemts organizēt darba grupu un meklēt iespējas, kā mērķi ‒ samazināt abortu skaitu ‒ sasniegt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!