Foto: LETA

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija pēc savas iniciatīvas plāno izvērtēt deputāta Dzintara Rasnača (Nacionālā apvienība) interneta vidē paustos apvainojumus kolēģim Andrejam Elksniņam ("Saskaņas centrs") un lemt par kādām iespējamām sankcijām pret deputātu, pastāstīja Elksniņš.

Viņš teica, ka par to, vai vērsīsies ar prasību tiesā pret Rasnaču par goda un cieņas aizskārumu, izlemšot arī atkarībā no Saeimas komisijā lemtā, taču jebkurā gadījumā par savu tālāko rīcību varētu būt skaidrība ne ātrāk kā pēc divām nedēļām.

"Sākotnēji apskatīsimies, ko lems Ētikas komisijā, un vēl lielā mērā interesē, kā to izvērtēs un reaģēs Saeimas prezidijs," sacīja Elksniņš.

"Sākotnēji apskatīsimies, ko lems ētikas komisijā, un vēl lielā mērā interesē, kā to izvērtēs un reaģēs Saeimas prezidijs," sacīja Elksniņš.

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas vadītājs Vitālijs Orlovs ("Saskaņas centrs") pastāstīja, ka komisija šo situāciju izvērtēs vien tad, ja kāds deputāts komisijā būs vērsies ar iesniegumu, lūdzot izvērtēt Rasnača izteikumus. Pagaidām šāds iesniegums neesot saņemts. Komisija par to lemt nevarot, jo pārkāptu Saeimas Kārtības rullī noteikto.

Taču, ja būs tapis iesniegums saistībā ar Rasnača izteikumiem, komisija aicinās uz sēdi un izjautās abas iesaistītās puses – Rasnaču un Elksniņu. Pēc tam sekotu Ētikas komisijas deputātu balsojums, nosakot, kā rīkoties tālāk.

Pēc Orlova teiktā, šo gadījumu vajadzētu izmantot nevis, lai sodītu Rasnaču, bet diskutētu par to, ka tautas kalpiem rūpīgāk jāievēro deputātu ētikas kodekss.

Jau vēstīts, ka Rasnača izvirdumu sociālajā tīklā "Twitter" radīja grozījumi Kriminālprocesa likumā par pirmstiesas apcietinājuma termiņu palielināšanu dzimumnoziedzniekiem. Juridiskajā komisijā grozījumi netika atbalstīti, jo balsis sadalījās līdzīgi, proti, Valērijs Agešins (SC), Irina Cvetkova (SC), Dana Reizniece (Zaļo un zemnieku savienība) un Elksniņš iebilda pret šādu risinājumu, bet par balsoja koalīcijas pārstāvji – Rasnačs, Ilma Čepāne ("Vienotība"), Inese Lībiņa-Egnere (Zatlera Reformu partija) un Andrejs Judins ("Vienotība").

"Tā nu ir sanācis, ka lielākais pedofilu aizstāvis Latvijā šodien bija "Saskaņas centra" pārstāvis un advokāts Andrejs Elksniņš. Klientu nauda?" saviem sekotājiem "Twitter" vēstīja Rasnačs. Viņš arī izteica viedokli, ka Elksniņš darot visu tā, lai Latvijai sliktāk, un deputātu nodēvējis par "mūdzi, kam nav dzimtas sakņu".

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa ("Vienotība") norādīja – ir ļoti nepatīkami, ka Saeimas prezidija loceklis, kurš ir piedalījies arī ētikas kodeksa izstrādē, ir atļāvies šādi izteikties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!