Foto: LETA
Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija šodien lems, vai rosināt lietu par deputātu ētikas kodeksa iespējamo pārkāpumu parlamentārieša Artura Kaimiņa (LRA) rīcībā, iesaistoties konfliktā Vecrīgā.

Orlovs iepriekš skaidroja, ka komisijas sēdes ierosināšanas pamatojums ir publiski izskanējusī informācija, ka Kaimiņš un "Latvijas 1.rokkafejnīcas" pārstāvji ir viens otram atvainojušies. Tas ir pierādījums tam, ka pats deputāts jūtas vainīgs, un apliecinājums tam, ka politiķis uzvedās tā, ka viņam bija iemesls atvainoties.

Orlovs iecerējis komisijas deputātiem izdalīt ar jautājumu saistītos materiālus un pēc tam aicināt komisijas locekļus balsot, vai rosināt pret Kaimiņu sākt lietu par ētikas kodeksa pārkāpšanu. Kaimiņu uz to nav plānots aicināt, jo deputāts būs jāaicina uz kādu sēdi, ja deputāti nobalsos par lietas ierosināšanu.

Jau vēstīts, ka komisijā arī iesniegtas trīs sūdzības par Kaimiņu - no divām privātpersonām un vienas deputātes, informēja komisijas priekšsēdētājs.

Viens iesniegums saņemts no topošā jurista par Kaimiņa publisko uzvedību, otru dokumentu iesniedzis fotogrāfs par deputāta rīcību "Spēlmaņu nakts" laikā. Kā iepriekš vēstīja portāls "delfi.lv", fotogrāfam Kasparam Ūdrim neplānotā tikšanās ar politiķi "Spēlmaņu nakts" ceremonijas pauzes laikā izvērtusies visai nepatīkama.

Tāpat ar iesniegumu komisijā vērsusies Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Inese Laizāne (VL-TB/LNNK). Viņa bija lūgusi Kaimiņu sēdes laikā izslēgt savu videokameru, taču viņš neesot to izdarījis. Līdz ar to politiķe aicina izvērtēt šo gadījumu komisijas sēdē.

Kā ziņots, Kaimiņš atzīst, ka nedēļas nogalē apmeklējis izklaides vietas Vecrīgā, lietojis alkoholu un iekļuvis konfliktā, taču neuzskata, ka notikušais būtu pietiekams pamats deputāta mandāta nolikšanai. Kaimiņš par savu rīcību atvainojies.

Arī Latvijas Reģionu apvienības Saeimas frakcija nosodīja deputāta rīcību, bet atkāpties no deputāta mandāta neprasīja.

Viens no "Latvijas 1.rokkafejnīcas" dibinātājiem Mareks Mediņš  iepriekš pastāstīja, ka konflikts noticis 13.decembrī ap plkst.1.30 starp kluba apsardzes darbiniekiem un Kaimiņu. Pēc Mediņa stāstītā, deputāts bija stipri iereibis, stāvēja pie bāra letes un traucēja apkalpot citus klientus. Apsardzes darbinieks piegājis pie Kaimiņa un palūdzis paiet malā.

Tomēr Kaimiņš atteicies to darīt un kļuvis agresīvs, tāpēc izveidojies konflikts un apsardze palūgusi klientam atstāt kafejnīcas telpas. Ņemot vērā to, ka persona atteicās to darīt, apsardzes darbiniekiem nācās izvest agresīvo klientu ārā, iepriekš paskaidroja Mediņš.

Pēc viņa stāstītā, ar izraidīšanu no rokkafejnīcas Kaimiņš nebija apmierināts un centās atkārtoti, ar spēku iekļūt telpās. To savukārt pamanījusi uz ielas patrulējošā Rīgas Pašvaldības policija (RPP), kuras darbinieki Kaimiņu aizturējuši. Mediņš arī izteica pateicību gan apsardzes darbiniekiem par profesionālo situācijas risināšanu, gan pašvaldības policistiem, kuri nebija vienaldzīgi šajā situācijā.

RPP  informēja, ka Kaimiņš aizturēts, pamatojoties uz izklaides vietas darbinieku ziņojumiem par sabiedriskās kārtības traucēšanu. Tomēr pēc Kaimiņa aizturēšanas noskaidrots, ka saskaņā ar Latvijas Republikas Satversmi deputāta personas brīvība nav aprobežojama, līdz ar to deputāts nekavējoties atbrīvots. Detalizētāku informāciju par konflikta apstākļiem, piemēram, aizturētā deputāta reibuma stāvokli, RPP nesniedz.

Dienu vēlāk "Latvijas 1.rokkafejnīcas" pārstāvji tikušies ar Kaimiņu, lai pārrunātu naktī uz sestdienu notikušo incidentu, un rezultātā abas puses viena otrai atvainojušās.

Abas puses esot nākušas pie slēdziena, ka incidenta provokators, visticamāk, bijusi kāda trešā puse. "Video materiālā esam konstatējuši trešās personas iesaisti un provokāciju pret mani. Teksts par manu balsojumu saistībā ar pareizticīgo Ziemassvētkiem bija no trešās personas, nevis apsarga," izteicās Kaimiņš.

Iepriekš Kaimiņš bija paudis, ka pirms negaidītā uzbrukuma apsargs krievu valodā viņam teicis: "Tas tev par mūsu svētkiem 7.janvārī!"

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!