Foto: F64

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija otrdien, 27. oktobrī, pēc deputātes Anitas Muižnieces (JKP) iesnieguma ierosināja lietu par Alda Gobzema iespējamu Saeimas deputāta Ētikas kodeksa pārkāpumu. Balsojumā par lietas ierosināšanu deputātu vairākums ar vienas balss pārsvaru nobalsoja "par", "Saskaņas" un ZZS deputātiem nepiedaloties un "KPV LV" pārstāvjiem atturoties.

Ierosinātā lieta tiks izskatīta komisijas nākamajā sēdē.

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija otrdien skatīja Mužnieces iesniegumu izvērtēt Gobzema rīcību saistībā ar "aicinājumu nelietot" sejas un deguna aizsegus atbilstību Saeimas deputātu Ētikas kodeksam un piemērot deputātam atbilstošu sodu.

Komisijas sēdē Muižniece uzsvēra, ka viņas iesnieguma būtība nav Covid-19, valstī noteiktie ierobežojumi vai cilvēku viedoklis par to, bet Saeimas deputāta atbildība ievērot valsts likumus un rīcības atbilstība Saeimas Ētikas kodeksam, aicinot neievērot likumus.

Deputāte atgādināja, ka Gobzems sociālajos tīklos demonstrēja, ka neievēro valstī noteikto prasību lietot masku noteiktās publiskās vietās un aicinājis cilvēkus tās nelietot.

"Tā ir cinisma paraugstunda," teica Muižniece par Gobzema izteikumiem, ka vīruss nav bīstams, lai gan tas prasījis upurus gan Latvijā, gan citviet pasaulē.

Muižniece komisijā ļoti detalizēti izklāstīja, kur un kad Gobzems publiski paudis šādu viedokli un publiskojis attēlus. Deputāte norādīja, ka Saeimas deputāti svinīgi sola ievērot Latvijas likumus, taču Gobzems to neievēro.

Gobzems attālinātajā komisijas sēdē piedalījis ar virtuālo fonu no eksotiskas pludmales ar palmām.

Savu uzstāšanos Gobzems sāka, norādot, ka Saeimas komisijā ir deputāti, kuri nav pildījuši likumu par mediķu algām, OIK. "Kā tie, kas ciniski nav ievērojuši likumus, man mācīs ētiku?" retoriski jautāja Gobzems.

Komisijas vadītāja Janīna Kursīte-Pakule (NA) aicināja viņu tomēr atbildēt pēc būtības uz Muižnieces iesniegumu.

Pārejot pie lietas būtības, Gobzems teica, ka komisijas sēdē piedalās tikai viens vetārsts Ilmārs Dūrītis (AP), kas varot ārstēt tikai viņa suni, savukārt Gobzema ārstējošais ārsts ieteicis masku nelietot. "Man ir arī zināma reliģiska pārliecība, kas neļauj aizsegt seju," teica deputāts, norādot, ka to viņam nevar liegt.

Turpmākā gaitā Gobzems izklāstīja piemērus tam, kā cilvēki nepareizi lieto maskas vai raud, jo pensionārei vienīgā maska iekritusi peļķē. Deputāts teica, ka, ja kādu grib aizsargāt, tad valstij jānodrošina vienreizējās maskas visiem. Gobzems sēdē arī sniedza savu vērtējumu par veselības politiku valstī Covid-19 pandēmijas laikā.

Kursīte-Pakule atkārtoti lūdza Gobzemu lieki nevilkt laiku un neapvainot kolēģus komisijā.

Uz komisijas sēdi bija pieaicināta arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta vadītāja Liene Cipule, kura raksturoja situāciju ar Covid-19 Latvijā, kur pacientu skaits slimnīcās tuvojas diviem simtiem, bet veselības aprūpes sistēma ir viena no vājākajām Eiropā un trūkst mediķu. "Es ļoti aicinu izturēties ļoti atbildīgi pret šo milzīgo sabiedrības veselības apdraudējumu, ar ko saskaras Latvija un visa pasaule," teica Cipule.

Deputāts Vitālijs Orlovs (S) norādīja, ka ir iepriekš jau vairāki deputāti redzēti pārkāpjam vai ignorējam noteikumus, bet, kādēļ Muižniece tikai tagad vēršas un tieši pret Gobzemu, un vai tas nav izrēķināšanās mēģinājums.

Muižniece teica, ka nevar komentēt agrākus gadījumus, bet Mārtiņa Bondara (AP) gadījums bija cits, jo viņš atvainojās sabiedrībai, turklāt nebija aicinājis nelietot maskas.

Gobzems atkārtoti centās diskusiju pavērst virzienā par Covid-19 nopietnību, masku efektivitāti, tomēr komisijas locekļi nevēlējās ielaisties šāda veida sarunā.

Kursīte-Pakule teica, ka bija cerējusi, ka Gobzems atzīs savu alošanos un atvainosies, taču viņš pieturas pie iepriekš paustā, kas ir reāls apdraudējums veselībai un dzīvībai. Tādēļ viņa redz iemeslu ierosināt lietu par Gobzema rīcību. Deputāte arī uzsvēra, ka ar reliģisko pārliecību nevar aizbildināties gadījumos, kad ir nopietns apdraudējums sabiedrības veselībai.

Normunds Žunna (JKP) Gobzema rīcībā saskatīja ņirgāšanos par sabiedrību un likumiem, tāpēc pauda uzskatu, ka Saeimas deputāta Ētikas kodekss ir pārkāpts un lieta jāierosina.

Arī Ilmārs Dūrītis (AP) saredzēja nopietnu pārkāpumu Gobzema rīcībā.

Kursīte-Pakule teica, ka Gobzems nenoliedzami ir asas un trāpīgas mēles īpašnieks, bet šajā gadījumā tā kaitē. "Deputāti nevar būt priviliģēta šķira," teica deputāte par Gobzema rīcību, un, ņemot vērā suitu izcelsmi, demonstrēja attēlu, ka arī suitu sievas nēsā maskas sabiedrības veselības drošības dēļ.

Muižniece iesniegumā Ētikas komisijai norāda, ka Gobzems regulāri interneta vietnēs "Twitter" un "Facebook" publicējot ierakstus, kur paužot aicinājumu sabiedrībai nelietot sejas un deguna aizsegus. Politiķe arī komisijai iesniegusi Gobzema trīs tvītus šajā kontekstā. Deputāte vērš uzmanību, ka politiķis arī publicē fotogrāfijas, kurā viņš atrodas tirdzniecības vietā bez mutes un sejas aizsega.

Muižniece uzskata, ka šādā veidā tiek grauts Saeimas prestižs, kā arī tiek nodarīts būtisks kaitējums sabiedrības veselības interesēm. "Tāpat šādai rīcībai būs graujoša ietekme uz sabiedrisko kārtību," pārliecināta politiķe.

Jau ziņots, Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija jau 21. oktobrī sprieda par to, ka samērā bieži ir saņēmusi iedzīvotāju vēstules un zvanus par Gobzema izteikumiem, taču deputāti šo jautājumu izšķīrās plašāk neskatīt, "lai Gobzemu nereklamētu". Tiesības rosināt lietas ierosināšu par iespējamu Saeimas deputātu ētikas kodeksa pārkāpumu ir tikai deputātiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!