Foto: LETA
Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas priekšsēdētāja būs Janīna Kursīte-Pakule (NA), lemts pirmajā komisijas sēdē.

Komisijas priekšsēdētājas biedrs būs Vitālijs Orlovs (S), bet komisijas sekretārs – Aldis Adamovičs (JV).

Uz priekšsēdētāja biedra amatu kandidēja arī Jaunās konservatīvās partijas pārstāve Linda Ozola. Viņa norādīja, ka Orlovs savulaik – 2011. gadā – balsojis "pret" atļauju veikt kratīšanu tā laika deputāta Aināra Šlesera dzīvesvietā, tāpēc JKP nevar atbalstīt viņa kandidatūru. Ozola gan neguva deputātu vairākuma atbalstu.

Komisijā darbosies arī: Raivis Dzintars (NA), Ainars Latkovskis (JV), Ilmārs Dūrītis (A/P), Andris Skride (A/P), Jānis Vucāns (ZZS), Janīna Jalinska (ZZS), Artuss Kaimiņš ("KPV LV"), Ramona Petraviča ("KPV LV"), Artūrs Rubiks (S), Normunds Žunna (JKP) un Linda Ozola (JKP).

Otrdien Saeima ārkārtas sēdē apstiprinājusi deputātus darbam parlamenta komisijās. Vairāk par komisiju sastāvu var lasīt šeit.

Kā informēja Saeimas Preses dienestā, Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā strādā divi deputāti no katras frakcijas. Komisija sagatavo Saeimas ziņojumus par deputātu pilnvaru apstiprināšanu vai izbeigšanu, kā arī lēmuma projektus sakarā ar Ģenerālprokuratūras iesniegumu par kriminālvajāšanas ierosināšanu pret Saeimas locekli, viņa apcietināšanu, aizturēšanu, kratīšanas izdarīšanu vai citādu personas brīvības ierobežošanu. Komisija arī sniedz ziņojumu Saeimas sēdē par administratīvi sodītajiem deputātiem.

Tāpat komisijas uzdevums ir pārraudzīt Saeimas deputātu ētikas kodeksa ievērošanu un izskatīt kodeksa pārkāpumu lietas, kā arī sagatavot ikmēneša pārskatu Saeimai par iesniegumiem, kas saņemti Saeimas Sabiedrisko attiecību birojā, un to izskatīšanu Saeimas frakcijās, komisijās un citās struktūrvienībās.

Mandātu komisijas pienākumos ietilpst arī kolektīvo iesniegumu sākotnējā izvērtēšana, Saeimas lēmuma projekta sagatavošana par iesniegumu turpmāko virzību un uzdevuma, kas dots ar Saeimas lēmumu, kontrole.

Saeimā darbojas 16 komisijas. Tās strādā noteiktā likumdošanas jomā, uzrauga izpildvaras darbību, kā arī veic citus komisijas darba specifikai atbilstošus uzdevumus. Saeimas komisijas sagatavo izskatīšanai lietas, kas tiek apspriestas Saeimas sēdēs. Pamatojoties uz Saeimas lēmumiem, komisijas izskata likumprojektus, priekšlikumus un iesniegumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!