Foto: Saeimas administrācija

Saeimas jaunās ēkas Jēkaba ielā 6/8 rekonstrukcija nedaudz aizkavējusies un deputāti darbu jaunajās telpās varētu uzsākt vien nākamā gada rudens sesijā, noskaidroja portāls "Delfi".

Septembrī jaunās ēkas aprīkošanai izsludināti vairāki iepirkumi, tostarp par televīzijas sistēmas izveidi - tiek lēsts, ka TV aparatūras piegāde un uzstādīšana varētu izmaksāt 450 tūkstošus eiro bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN), liecina informācija Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) mājaslapā.

Savukārt Saeimas konferenču sistēmas paplašināšanai, aprīkojot ēkas Jēkaba ielā 6/8 sēžu zāles ar konferenču, prezentācijas un apskaņošanas aparatūru, varētu tērēt 470 tūkstošus eiro.

"Kopējas plānotās jaunās ēkas aprīkošanas izmaksas, ieskaitot mēbeles un telpu iekārtas, TV sistēmu, apskaņošanas sistēmu, prezentācijas tehniku, kā arī uzstādīšanu un montāžu, ir 1,77 miljoni eiro," portālam "Delfi" norāda Saeimas Preses dienestā.

Parlamenta pārstāvji skaidro, ka Saeimā pēdējos gados ir būtiski pieaudzis rīkoto konferenču, diskusiju un citu pasākumu skaits, uz kuriem tiek aicināti uzņēmēji, nevalstisko organizāciju un akadēmisko aprindu pārstāvji, un Saeima aizvien akūtāk izjūt šādiem pasākumiem piemērotu telpu tūkumu.

"Patlaban konferenču un diskusiju rīkošanai tiek izmantota Saeimas Sarkanā zāle, kurā ir sēdvietas līdz 90 cilvēkiem, lai gan potenciālo dalībnieku skaits vairākkārt ir bijis lielāks par zāles ietilpību," klāsta Preses dienestā. Turklāt Sarkanā zāle ir viena no divām telpām, kurā patlaban iespējams nodrošināt sinhrono tulkojumu gadījumos, kad Saeimu apmeklē ārvalstu delegācijas.

Jau tagad šī zāle ir noslogota, jo tajā notiek Eiropas lietu komisijas sēdes un citu komisiju sēdes, kā arī tikšanās, kurās jānodrošina sinhronais tulkojums. Ne vienmēr Sarkanā zāle ir pieejama, piemēram, kopsēžu rīkošanai, un tas ierobežo komisiju rīcības brīvību, min Saeimā.

Jaunajā Saeimas ēkā plānots izvietot mūsdienīgu konferenču zāli ar 130 vietām, kurā būtu nodrošināta apskaņošana, sinhronā tulkošana, kā arī pasākuma translācija gan Saeimas lokālajā TV tīklā, gan internetā. Šajā zālē sēdvietas būs stacionāras un katram dalībniekam ir paredzēts individuāls mikrofons, kā arī iespēja saņemt sinhrono tulkojumu vairākās valodās.

Jēkaba ielā 6/8 plānotas vēl divas zāles ar attiecīgi 95 un 60 vietām, kas būs piemērotas komisiju sēžu, mazāku sanāksmju un pasākumu rīkošanai, tostarp komisiju kopsēdēm, kas pašlaik iespējamas vienīgi Sarkanajā zālē.

Tāpat ēkā Jēkaba ielā 6/8 plānots izvietot darba telpas atsevišķām Saeimas komisijām.

Skaidrojot aptuveni miljonu eiro vērtos iepirkumus, Saeimas pārstāvji min, ka lokālais televīzijas tīkls ļauj nodrošināt tiešraides no Sēžu zāles un Sarkanās zāles visās Saeimas ēkās, kā arī internetā.

Televīzijas sistēmā tiek izmantotas specifiskas iekārtas, līdz ar to jaunajām iekārtām jābūt pilnībā savietojamām ar jau esošajām, lai tās izveidotu vienotu televīzijas sistēmu visās Saeimas ēkās. Tādi paši nosacījumi ir arī konferenču un diskusiju iekārtām.

Plānots, ka jaunā ēka ekspluatācijā tiks nodota 2016. gada otrajā ceturksnī, bet deputāti darbu tajā varētu sākt ar nākamā gada rudens sesiju.

Jau vēstīts, ka sākotnēji ēkas Jēkaba ielā 6/8, kas iepriekš bija iznomāta Latvijas Nacionālajai bibliotēkai, rekonstrukciju bija plānots pabeigt līdz Latvijas prezidentūrai Eiropas Savienības (ES) Padomē.

Ēkā Jēkaba ielā 6/8 iepriekš atradās specializētie krājumi un reto izdevumu un rokrakstu lasītava, periodisko izdevumu lasītava, Letonikas lasītava u.c. Saeima ēku iegādājās par aptuveni 2,4 miljoniem eiro. To pēc projektēšanas biroja "Arhis" projekta rekonstruē būvkompānija "Velve", un līgumcena ir 3,876 miljoni eiro bez pievienotās vērtības nodokļa.

Saeimas valdījumā iepriekš bija četras ēkas - Jēkaba ielā 11, 16 un 10/12, kā arī Torņa ielā 3/5.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!