Foto: Saeimas administrācija

Saeimas Juridiskais birojs lūdzis pagarināt laiku atzinuma sniegšanai par Elitas Krūmiņas tiesībām ieņemt valsts kontrolieres amatu, sacīja Juridiskā biroja vadītājs Gunārs Kusiņš.

Lūgums izteikts Publisko izdevumu un revīzijas komisijas priekšsēdētājai Elīnai Siliņai, jo nepilnas divas dienas ir nepietiekams laiks atzinuma sagatavošanai, skaidroja Juridiskā biroja vadītājs.

Šodien Juridiskā biroja pārstāvji uzklausījuši arī Valsts kontroles juristu viedokli šajā jautājumā, piebilda Kusiņš.

Kā liecina Saeimas Kārtības rullis, Juridiskā biroja atzinums šajā jautājumā obligāti nav nepieciešams, līdz ar to valsts kontroliera vēlēšanas rīt var notikt.

Siliņa aģentūrai LETA skaidroja, ka neatkarīgi no komisijas iespējamajiem turpmākajiem lēmumiem ir jārēķinās ar faktu, ka atzinumu nebūs iespējas saņemt ātrāk kā tad, kad Juridiskais birojs būs noslēdzis pie tā darbu. Deputāte nepieciešamības gadījumā ar kolēģiem apspriedīs, vai jāsasauc Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde.

Kā ziņots, politiskā apvienība "Saskaņas centrs" (SC) no divām valsts kontroliera amata kandidātēm atbalsta Reformu partijas (RP) un "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) virzīto Valsts kontroles padomes locekli Elitu Krūmiņu.

"Vienotība" šim amatam izvirzījusi zvērinātu revidenti Ivetu Rutkovsku.

Ņemot vērā, ka vēl nav saņemts Juridiskā biroja atzinums par vienas valsts kontroliera amata kandidātes tiesībām tikt ievēlētai šajā amatā, "Vienotība" piedāvājusi pārcelt valsts kontroliera ievēlēšanu, taču koalīcijas partneri ir gatavi balsot par to jau rīt, aģentūrai LETA sacīja "Vienotības" frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis.

Kā ziņots, deputāts Viktors Valainis uzskata, ka Krūmiņas apstiprināšana valsts kontroliera amatā būtu pretrunā ar Valsts kontroles likuma nosacījumiem. Jautājums par to, vai Krūmiņa var kandidēt uz šo amatu, vakar tika pārrunāts Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijā, un klātesošajiem bija dažādi viedokļi šajā jautājumā.

Krūmiņu valsts kontrolieres amatam izvirzījuši deputāti Gaidis Bērziņš (VL-TB/LNNK), Valdis Zatlers (RP), Raivis Dzintars (VL-TB/LNNK), Vjačeslavs Dombrovskis (RP), bet Rutkovsku - frakcijas "Vienotība" priekšsēdētājs Dzintars Zaķis.

Valsts kontrolieres amata kandidāte Krūmiņa kopš 2005.gada ir Valsts kontroles padomes locekle un Trešā revīzijas departamenta direktore. No 1998. līdz 2004.gadam viņa strādājusi Finanšu ministrijā par Budžeta departamenta nodaļas vadītāju un direktora pienākumu izpildītāju, kā arī bijusi ekonomiste un revidente vairākos privātos uzņēmumos. Krūmiņa Latvijas Universitātē ieguvusi sociālo zinātņu maģistra grādu ekonomikā.

Rutkovska kopš 2010.gada ir valdes locekle un atbildīgā zvērinātā revidente SIA "Larssen Donoway Inkens", savukārt kopš 1995.gada ir valdes locekle un atbildīgā zvērinātā revidente SIA "I.Rutkovskas birojs". Rutkovska strādājusi par vecāko iekšējo auditori un revīziju vadītāju arī vairākos citos privātos uzņēmumos, no 1993. līdz 1996.gadam bijusi arī revidenta palīdze Valsts kontrolē. Viņa ieguvusi augstāko izglītību Latvijas Universitātes Ekonomikas fakultātē.

Saeima par pašreizējās valsts kontrolieres Sudrabas, kuras pilnvaras beidzas 21.janvārī, pēcteci balsos rīt, 17.janvārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!