Foto: LETA

Saeima ceturtdien, 1. decembrī, pirmajā lasījumā atbalstīja grozījumus Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā, kas nepieciešami, lai pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" varētu Ukrainai ziedot desmit lietotus autobusus, vienlaikus par likumprojekta virzību atbildīgā komisija ir gatava lemt par valsts atbalsta turpināšanu Ukrainas bēgļiem.

Deputāti ceturtdien vienbalsīgi pauda konceptuālu atbalstu grozījumiem likumā, lai "Rīgas satiksme" Ukrainai varētu ziedot desmit lietotus autobusus.

Tajā pašā laikā "Progresīvo" pārstāvji aicināja veikt citas izmaiņas likumā, tostarp pagarinot atbalsta termiņu Ukrainas bēgļiem līdz 2024. gada 4. martam.

Partijā norāda, ka līdz šim Latvijas pašvaldībās pēc palīdzības vērsušies 35 000 bēgļu. Paredzams, ka ziemas laikā bēgļu skaits pieaugs, turpinoties Krievijas uzbrukumiem Ukrainas civilajiem objektiem un enerģētikas infrastruktūrai. Politiskais spēks uzsver, ka pašreizējais atbalsts 120 dienu izmitināšanai un 30 dienu ēdināšanai ir paredzēts tikai līdz šī gada beigām, radot nedrošības sajūtu gan pašvaldībām, biedrībām un nevalstiskajām organizācijām, gan arī pašiem bēgļiem.

Deputāts Andris Šuvajevs (P) kolēģiem norādīja, ka 14. Saeimai ir iespēja un pienākums novērst trūkumus Ukrainas bēgļu uzņemšanas praksē.

Par likumprojekta virzību atbildīgās Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vadītājs Raimonds Bergmanis (AS) piekrita, ka Saeimai ir jādod ziņa cilvēkiem, ka viss turpināsies, un viņš pauda cerību, ka tas izdosies līdz šā gada 8. decembrim, kad likumprojektu varētu skatīt galīgajā lasījumā.

Bergmanis atzina, ka ir jādara viss, lai uzlabotu palīdzību Ukrainas bēgļiem. "Mums jādod skaidrs signāls, ka ir jauna Saeima un viss turpināsies [..] Pagaidām viss ir labi, bet ir daudz risināmu jautājumu," pauda komisijas vadītājs.

Opozīcijas deputāte Antoņina Ņenaševa (P) uzsvēra, ka atbalsts Ukrainas bēgļiem ir nepieciešams jau tagad. "Mēs nedrīkstam pierast pie tā, ko Krievija deviņus mēnešus dara Ukrainā, apzināti atstājot iedzīvotājus bez siltuma un gaismas. Šis ir 21. gadsimta Holodomors," uzsvēra Ņenaševa.

Deputāte piebilda, ka "Rīgas satiksmes" autobusu ziedošana Ukrainai ir daļa no kopējā atbalsta, vienlaikus viņa uzsvēra nepieciešamību turpināt sniegt atbalstu Ukrainas bēgļiem Latvijā, nodrošinot tiem drošās un siltas mājas.

"Mums ir jābūt konsekvencei, ka atbalstām Ukrainas bēgļus ne tikai vārdos, bet arī darbos," uzsvēra deputāte, norādot, ka virkne atbalsta pasākumu beigsies šī gada beigās, bet tie ir turpināmi arī nākamgad.

Savukārt opozīcijas deputāte Linda Liepiņa (LPV) aicināja varas partijas veikt grozījumus tajos likumos, kas paredz nodokļu atlaides ne tikai tiem uzņēmumiem, kuri palīdz Ukrainas ģimenēm, bet arī tiem, kuri palīdz Latvijas ģimenēm.

Jau ziņots, ka kopš 24. februāra, kad Krievija iebruka neatkarīgajā Ukrainā, pieaugusi bēgļu plūsma no Ukrainas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!