Foto: Saeimas administrācija

Saeimas Eiropas lietu komisija piektdien otrajā komisijas sēdē atbalstīja Latvijas pozīciju bēgļu jautājumā, kas paredz jaunu patvēruma meklētāju uzņemšanu Latvijā, ja tas notiek brīvprātīgi.

Pozīciju ar komisijas precizējumiem atbalstīja astoņi deputāti, bet pret bija trīs.

Tas nozīmē, ka papildus iepriekš atbalstīto 250 patvēruma meklētāju uzņemšanai, Latvija ir gatava brīvprātīgā kārtā uzņemt vēl 526 personas. Obligātai kvotu sistēmai Latvija nepiekrīt.

Komisija atbalstīja deputāta Riharda Kola (NA) priekšlikumu papildināt pozīciju ar norādi, ka Latvija piekrīt brīvprātīgai patvēruma meklētāju uzņemšanai, ņemot vērā katras valsts vēsturiskos aspektus un integrācijas iespējas.

Savukārt Nacionālās apvienības (NA) un Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) pārstāvju priekšlikumi par to, ka Latvija iebilst pret jaunu bēgļu uzņemšanu, tika noraidīti.

Sēdes noslēgumā deputāte Jūlija Stepaņenko (S) vēlējās uzdot vairākus jautājumus Iekšlietu ministrijai, kā arī izteikt priekšlikumu atsevišķai pozīcijas sadaļai, taču komisijas vadītāja Lolita Čigāne aicināja vienoties par Latvijas pozīciju. Stepaņenko tad aicināja neatbalstīt valdības pozīciju.

Kols norādīja, ka NA piekrīt 16 no 17 pozīcijas punktiem, taču pozīciju kopumā NA nevar atbalstīt.

"Cilvēkiem, kuri bēg no kara, ir jāpalīdz," atbalstu pozīcijai pamatoja deputāts Sergejs Dolgopolovs (S).

Savukārt deputāts Armands Krauze (ZZS) uzsvēra, ka atbalsta palīdzību bēgļiem un solidaritāti, taču Latvijas iedzīvotāji viņam ir pirmajā vietā. Līdz ar to Krauze līdz ar Stepaņenko un Kolu balsoja pret pozīcijas apstiprināšanu.




Jau vēstīts, ka pirmajā Eiropas lietu komisijas sēdē piektdien pozīcija netika apstiprināta kvoruma trūkuma dēļ. Sēdi pameta Kols, Krauze, deputāts Edgars Putra (ZZS), kā arī deputāte Stepaņenko, kura jau sēdes sākumā lūdz atlikt komisijas sēdi.

Saskaņā ar Saeimas Kārtības rulli, deputātiem ir tiesības lemt par valdības pozīciju, taču nepieņemot lēmumu, deputāti no savām tiesībām atteikušies, iepriekš skaidroja Čigāne (V). Tas nozīmē, ka sanāksmēs ES tiks izmantota valdībā pieņemtā pozīcija.

Valdība ceturtdien ārkārtas sēdē atbalstīja 526 jaunu patvēruma meklētāju uzņemšanu Latvijā, ja tas notiek brīvprātīgi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!