Foto: AFP/Scanpix/LETA

Saeimas Juridiskā komisija otrdien atbalstīja "Jaunās Vienotības" (JV) Saeimas frakcijas deputātu iesniegtos grozījumus, kas paredz noteikt, ka notiesāts Eiropas Parlamenta (EP) deputāts zaudē savu mandātu.

Grozījumus EP vēlēšanu likumā iesnieguši JV Saeimas deputāti Andrejs Judins, Ainars Latkovskis, Inese Lībiņa-Egnere, Anda Čakša un Rihards Kozlovskis.

Piedāvātās izmaiņas paredz noteikt, ka EP deputāts, kurš notiesāts par noziedzīgu nodarījumu, zaudē savu mandātu un viņa vietā stātos nākamais kandidāts no tā paša kandidātu saraksta.

Grozījumu mērķis ir veidot tādu pašu tiesisko regulējumu attiecībā uz EP deputātiem, kāds šādos gadījumos ir jau paredzēts pret Saeimas deputātiem, skaidro iniciatīvas autori.

Likumprojekta anotācijā skaidrots, ka jau pašlaik likumā ir norāde, ka Latvijas ieskatā EP deputāta mandāts nav savienojams ar faktu, ka persona ir atzīta par vainīgu noteiktas kategorijas kriminālnoziegumos. Par to liecina nosacījums, ka EP nevar ievēlēt personu, kura Latvijā izcieš sodu brīvības atņemšanas vietā vai bijusi sodīta par smagu vai sevišķi smagu noziegumu un kurai sodāmība nav dzēsta vai noņemta, izņemot gadījumu, kad persona ir reabilitēta.

Līdz ar to būtu nepieciešams atrunāt gadījumus, kad tiek notiesāta persona, kura notiesāšanas brīdī ieņem EP deputāta amatu, pauž Saeimas deputāti.

Grozījumus vēl jāatbalsta Saeimai.

EP deputātam, bijušajam Rīgas mēram Nilam Ušakovam (S) prokuratūra uzrādījusi apsūdzību krimināllietā par aizliegtas videonovērošanas ierīces glabāšanu.

Apsūdzība EP deputātam uzrādīta pagājušā gada nogalē pēc Krimināllikuma panta par sevišķā veidā veicamiem operatīvās darbības pasākumiem speciāli radītu vai pielāgotu iekārtu, ierīču vai instrumentu aprites aizlieguma pārkāpšanu, aģentūra LETA noskaidroja prokuratūrā. Pašlaik notiek šīs lietas iztiesāšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!