Saeimas Ārlietu komisija konceptuāli atbalstījusi likumprojektu par Latvijas un Krievijas valdību vienošanos par Latvijas apbedījumu statusu, kas nodrošinās pienācīgu karu un represiju rezultātā kritušo vai mirušo apbedījuma vietu saglabāšanu un labiekārtošanu.
Saeimas Ārlietu komisijā informē, ka Krievijā atrodas vairāk kā 110 apbedījumu vietas, kurās atdusas Latvijas izcelsmes cilvēki. Daudzas no tām nepieciešams ierīkot no jauna, pienācīgi sakopt un uzturēt, lai saglabātu tur apbedīto piemiņu.

Likumprojekts paredzēs kārtību, kādā katra no pusēm varēs veikt apbedījumu apzināšanu, ierīkošanu, uzturēšanu un aizsardzību. Abas valstis informēs par apbedījumu esamību, to atrašanās vietu un stāvokli, kā arī apmainīsies ar informāciju par apbedīto sarakstiem. Latvija un Krievija saskaņā ar savas valsts tiesību aktiem sniegs nepieciešamo atbalstu otras valsts pilsoņiem, kas apmeklēs apbedījumus. Tiek paredzēts, ka katra valsts piešķir zemes gabalus, kuros atrodas vai no jauna tiek ierīkoti otras puses apbedījumi, bez atlīdzības un uz neierobežotu laiku. Tāpat katra valsts sedz izdevumus par tās teritorijā atrodošos apbedījumu uzturēšanu.

Līgums stāsies spēkā pēc tā ratificēšanas abu valstu parlamentos un ratifikācijas rakstu apmaiņas. Plānots, ka Latvijas apbedījumu Krievijas teritorijā apzināšana, papildus sakopšana, uzturēšana un ierīkošana tiks veikta sākot ar 2009.gadu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!