Saeimas Juridiskā komisija otrdien atbalstījusi tiesnešu skaita palielināšanu Augstākajā tiesā (AT), informē komisijas priekšsēdētājs Mareks Segliņš (TP).
Segliņš skaidroja, ka AT lūgusi atļauju pieņemt darbā vēl trīs tiesnešus, tādēļ vērsusies Saeimā, lai saņemtu atļauju. Trīs papildu tiesneši AT izskatīs civillietas.

AT Administrācijas vadītāja Anita Kehre informē, ka patlaban AT Civillietu tiesu palātā lietas skata desmit tiesneši, bet bet no šā gada sākuma AT saņemto lietu skaits palielinājies divas reizes. Savukārt neizskatīto lietu atlikums bijis 800 lietu.

Saeima 2003.gadā lēmusi, ka AT ir kopumā 50 tiesneši, no tiem 28 Senātā un 22 Krimināllietu un Civillietu tiesu palātās. Patlaban ir neaizpildītas trīs senatoru vietas, taču viskritiskākā situācija, salīdzinot ar 2003.gadu, tiesnešu skaita ziņā vērojama tieši Civillietu tiesu palātā, tāpēc Saeimai lūgts atbalsts palielināt tiesnešu skaitu tieši šajā tiesu palātā.

Ierastā prakse ir tāda, ka tiesnešus darbam AT uzaicina tiesas priekšsēdētājs Andris Guļāns un tad par viņu kandidatūrām lemj tiesnešu kvalifikācijas kolēģija. Tomēr lēmums par jaunajiem AT tiesnešiem ir koleģiāls un sarunas par iespējamajiem pretendentiem ir arī ar konkrēto palātu, kurā viņi nākotnē varētu strādāt.

Kehre sacīja, ka pašlaik jau ir apzināti iespējamie trīs AT tiesnešu amata vietu pretendenti un ar viņiem notiks sarunas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!