Foto: LETA

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija otrdien atbalstījusi uz otro lasījumu sagatavoto priekšlikumu grozījumiem pašvaldību deputāta statusa likumā, kas aizliegtu par smagiem un sevišķi smagiem noziegumiem apsūdzētiem deputātiem piedalīties pašvaldību darbā, portāls "Delfi" uzzināja Saeimā.

Priekšlikums paredz, ka informācijai par kriminālvajāšanu, uz kā pamata deputātam liegt darboties pašvaldībā, jābūt prokurora sniegtai un reģistrētai attiecīgajā pašvaldībā. Iepriekš darba grupa vienojusies par to, ka deputātam uz atstādināšanas laiku atalgojumu nevis neizmaksā, bet samazina par 50%.

Gandarījumu par atbalstu šim priekšlikumam pauž "Vienotības" frakcijas deputāti, uzskatot, ka tas veicinās godīgu, caurskatāmu pašvaldību pārvaldību un vairos sabiedrības uzticību valsts varai, portālu "Delfi" informēja "Vienotības" pārstāve Laila Timrota. Arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) iepriekš informēja, ka priekšlikuma iesniedzēji ir vienisprātis, ka deputātiem, pret kuriem ir sākta kriminālvajāšana, nav tiesību turpināt piedalīties domes darbā.

Patlaban pašvaldību vēlēšanās nedrīkst kandidēt un tātad arī tikt ievēlētas personas, kas sodītas par smagiem vai sevišķi smagiem noziegumiem. Tomēr, ņemot vērā tiesu procesu ilgumu, šī norma praksē nozīmē, ka pašvaldības domju darbu tiešā veidā var ietekmēt personas, kurām izvirzītas apsūdzības smagos kriminālnoziegumos, kuri pastrādāti, personām esot domes deputāta krēslā, uzsvērusi "Vienotības" frakcija.

"Vienotības" deputāte Lolita Čigāne arī piebildusi, ka šādas izmaiņas neattiecinās īpašu kārtību tikai uz pašvaldības deputātiem, jo attiecībā uz Saeimas deputātiem šāda norma darbojas jau pašlaik.

"Svarīgi atcerēties, ka kriminālvajāšana tiek uzsākta tikai tad, ja kriminālprocesa ietvaros savākta pietiekama, pamatīga pierādījumu bāze, kas ļāvusi aizdomās turētai personai izvirzīt nopietnas apsūdzības. Tāpēc atrunāties ar parasto – nav notiesāts, nav vainīgs, ir nevietā," norādījusi Čigāne.

Latvijas Lielo pilsētu asociācijas vadītāja vietnieks Māris Kučinskis gan jau iepriekš paudis, ka šie likuma grozījumi ir nesamērīgi un politizēti, jo speciāli gatavoti "kādiem cilvēkiem Ventspilī un arī Jūrmalā", kas nebūt nav laba prakse.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!