Foto: Pixabay.com
Saeimas Juridiskā komisija otrdien atbalstījusi deputāta Andreja Ceļapītera (JV) iesniegto priekšlikumu Civillikuma 51. pantā noteiktās tradicionālās konfesijas papildināt ar dievturiem, portālu "Delfi" informēja deputāts.

Šobrīd dievturu kāzām jeb vedībām Latvijā nav juridiska spēka – savienība vēlreiz jāslēdz dzimtsarakstu nodaļas pārstāvja klātbūtnē.

Portāls "Delfi" jau pērn vēstīja, ka Saeima konceptuāli atbalstīja grozījumus Civillikumā, ar kuriem dievturu garīdzniekiem plānots noteikt tiesības laulāt ar juridisku spēku.

No Tieslietu ministrijas apkopotās informācijas izriet, ka 2020. gadā Latvijā bija 542 dievturi. Latvijas Dievturu Sadraudzē kopumā ir 11 draudzes un dievturu garīgais personāls – 17 cilvēki.

"Latvijas enciklopēdijā" skaidrots, ka dievturība ir specifiska jaunradītas reliģijas un nacionālisma kustība, kas veidojusies Latvijā 20. gs. 20.–30. gados un pastāv arī mūsdienās.

Likumprojekta autori iepriekš uzsvēra, ka grozījumi nepieciešami, lai likumiski sakārtotu vienīgi Latvijai raksturīgās, latviskās dzīvesziņas reliģijas — dievturības — līdztiesību savā cilmes valstī, nodrošinot tās garīdzniekiem tiesības noslēgt laulības ar juridisku spēku, tāpat kā tas ir paredzēts garīdzniekiem no citām reliģijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!