Foto: F64
Nacionālās apvienības (NA) deputātu Jāņa Dombravas un Raivja Dzintara izdarības 16.martā, kad Dombrava leģionāru piemiņas pasākuma laikā pie Brīvības pieminekļa grūstījās un draudēja policistam, bet abi deputāti plēsa pretēja viedokļa paudēju plakātus, nav uzskatāmas par deputāta ētikas normu pārkāpumiem, trešdien nolēma Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija.

Videomateriālos no 16.marta pasākuma redzams un dzirdams, ka Dombrava sacīja "Atkāpies vai nestrādāsi!" policistam, kurš centās apturēt deputāta konfrontāciju ar līdzās notiekošā "Apvienības pret nacismu" rīkotā pasākuma dalībniekiem. Pats Dombrava par šo dusmu izvirdumu nelepojoties.

Komisijas deputātu vairākums lēmumu par to, ka abi deputāti nav pārkāpuši ētikas normas, pieņēmis, izskatot Saeimas deputāta Nikolaja Kabanova (SC) komisijai iesniegto sūdzību.

Sūdzībā viņš norādījis, ka Dzintars un Dombrava 16. martā jeb leģionāru piemiņas dienas pasākumā pie Brīvības pieminekļa, mēģinājuši graut sabiedrisko kārtību un konfrontēt ar citiem pasākuma dalībniekiem – Latvijas Antifašistu komiteju, kuru aktivitātes bija saskaņotas likumā noteiktā kārtībā.

Kabanovs izteicies, ka Dombrava izrādījis pretestību likumsargiem, kā arī publiski izteicis draudus policistam, ka panākšot viņa atlaišanu no darba. Tas uztverams kā draudi ļaunprātīgi izmantot savas dienesta pilnvaras, vēršoties pret policistu, kurš šajā incidenta situācijā pildījis savus pienākumus.

Tiesa, arī paša Kabanova rīcība iepriekš ne vienreiz vien raisījusi diskusijas par iekļaušanos deputāta ētikas "rāmjos". Pērn rudenī Orlovs saistībā ar dalību Saeimas Valstiskās audzināšanas apakškomisijas sēdē, iespējamā alkohola reibumā saņēma brīdinājumu no Saeimas tribīnes, ko arī publicēja oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!