10.Saeimas vēlēšanās, kas notika oktobra sākumā, pārkāpumu bijis mazāk nekā citos gados, turklāt neviens nav bijis tik nopietns, lai varētu būtiski ietekmēt vēlēšanu rezultātus, Saeimas Nacionālās drošības komisijas tikšanās laikā ar Drošības policijas priekšnieku Jāni Reiniku pārliecinājušies komisijas deputāti.

Komisijas priekšsēdis Dzintars Jaundžeikars (LPP/LC) trešdien pēc komisijas sēdes žurnālistiem atzina, ka, salīdzinot ar citām vēlēšanām, kad konstatēta gan vēlētāju balsu pirkšana "par piecīti" vai dzērienu, gan uzpirkto vēlētāju vešana ar autobusiem, šogad, pateicoties dienestu preventīvajam darbam, šāda veida pārkāpumi neesot atklāti.

Tas esot redzams arī no uzsāktajiem kriminālprocesiem – ja pēc pagājušām pašvaldību vēlēšanām pērn ierosināti pieci kriminālprocesi saistībā ar vēlēšanu pārkāpumiem, tad šogad DP ierosināta "viena nopietna lieta", bet vēl vienā gadījumā turpinās pārbaude. Deputāts atturējās izpaust, vai kriminālprocess uzsākts par kādu iecirkni Ādažu novadā, par kuru iepriekš DP veica pārbaudi, taču atzina, ka lieta saistīta ar "plusiņiem" vienam kandidātam, kuru skaits dīvainā kārtā mainījies.

Zudušas arī Jaundžeikara bažas par iespējamu masveida rezultātu viltošanu, par ko, kā iepriekš publiski satraucās deputāts, varētu liecināt daudzās "tukšās aploksnes". Trešdien Jaundžeikars žurnālistiem atzina, ka lielais "tukšo aplokšņu" tomēr skaidrojams ar protesta balsojumu, turklāt aicinājumi balsot šādā veidā pirms vēlēšanām bija izplatīti arī interneta vidē.

Līdz ar to pēc tikšanās deputāti guvuši pārliecību, ka 10.Saeimas vēlēšanu rezultāti nav apstrīdami.

Jau ziņots, ka DP 10.Saeimas vēlēšanu dienā saņēma 17 "signālus" par iespējamu balsu pirkšanu, seši no tiem neguva apstiprinājumu jau tajā pašā dienā, bet par 11 gadījumiem turpinājās pārbaude. Visvairāk signālu saņemts no Latgales un Vidzemes.

Pašlaik DP veic pārbaudi saistībā ar neprecizitātēm kandidātu saņemto plusu skaitīšanā Ādažu vēlēšanu iecirknī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!