Foto: LETA
Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas deputāti otrdien tiksies ar izvirzītajiem tiesībsarga amata kandidātiem Juri Jansonu un Anitu Kovaļevsku, informē Saeimas Preses dienests.

Deputāti plāno iepazīties ar kandidātu līdzšinējo darba pieredzi un noskaidrot pretendentu redzējumu par tiesībsarga lomu cilvēktiesību jomas aktualitāšu risināšanā.

"Saeimai jāizvēlas labākais pretendents, kurš godprātīgi pārstāvētu sabiedrības intereses un aizstāvētu iedzīvotāju tiesības," norāda komisijas priekšsēdētāja Ingrīda Circene. Viņa uzsver, ka tiesībsargam jābūt ekspertam cilvēktiesību aizsardzības jomā, viņam jābūt ar labu reputāciju un izpratni par tiesībsarga funkcijām: aizsargāt cilvēktiesības, sekmēt vienlīdzīgas attieksmes principa ievērošanu un jebkāda veida diskriminācijas novēršanu. Tiesībsarga pienākumos ir arī izvērtēt un veicināt labas pārvaldības principa ievērošanu valsts pārvaldē, atklāt trūkumus savas jomas tiesību aktos un to piemērošanā un veicināt to novēršanu, sekmēt sabiedrības izpratni par cilvēktiesībām un to aizsardzības mehānismiem.

Jau vēstīts, ka opozīcijā esošā apvienība "Saskaņas centrs" (SC) oficiāli izvirzījusi tiesībsarga amatam Rīgas Slimokases bijušo vadītāju un tagadējo likvidatoru Juris Jansonu. Arī valdības koalīcijā esošā ZZS sola atbalstīt Jansona ievēlēšanu, līdz ar to Jansona kandidatūrai jau apsolīts Saeimas vairākuma atbalsts. Savukārt "Vienotība" ceturtdien nolēma virzīt amatam tiesnesi Kovaļevsku.

Ceturtdien Āboltiņa apgalvoja, ka "Vienotības" rīcībā ir pierādījumi, ka patiesībā Jansons ir ZZS kandidāts, kas tiekot "bīdīts" ar SC rokām, un atbalsts viņam skaidrojams ar "politisko tirgu".

"Vienotība" pirms nedēļas koalīcijas sēdē nemaz nepaguva nosaukt savu tiesībsarga amata kandidātu, jo ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis, apsteidzot koalīcijas partnerus, paziņoja, ka par bijušo Augstākās tiesas priekšsēdētāju Andri Guļānu "Vienotība" varot aizmirst. Brigmanis atzina, ka patiešām, pirms "Vienotība" oficiāli izvirzīja Guļāna kandidatūru, viņš koalīcijas sanāksmē paudis, ka šai kandidatūrai nevar nodrošināt atbalstu ZZS frakcijā.

Saeimā iepriekš netika panākta vienošanās par tiesībsarga amata kandidātu, tādēļ parlamenta frakciju padome 10.februārī nolēma kandidātu pieteikšanas termiņu pagarināt par vienu nedēļu - līdz 17.februārim. Tiesībsarga Romāna Apsīša pilnvaru laiks beigsies šā gada 28.februārī un Apsītis, kuram šā gada februārī paliks 72 gadi, ir paziņojis, ka atkārtoti nekandidēs uz tiesībsarga amatu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!