Foto: DELFI

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija trešdien konceptuāli atbalstīja virzīt izskatīšanai pirmajā lasījumā Finanšu ministrijas (FM) iesniegtos grozījumus likumā par Valsts ieņēmumu dienestu (VID), kas paredz VID Finanšu un Muitas policiju apvienošanu.

FM parlamentārais sekretārs Edgars Putra (ZZS) komisijas pārstāvjus informēja, ka patlaban FM virza apstiprināšanai Saeimā grozījumus likumā par VID, kas paredz abu policiju apvienošanu, taču jautājumu par VID iekšējā drošības dienesta uzraudzību joprojām vērtē VID ģenerāldirektores Ilzes Cīrules vadītā darba grupa, kas ar priekšlikumiem nāks klajā marta beigās.

Opozīcijas deputāts Mārtiņš Bondars (LRA) aicināja šodien vēl neskatīt jautājumu par VID Finanšu un Muitas policiju apvienošanu, ņemot vērā, ka joprojām nav piedāvāts risinājums par VID iekšējā drošības dienesta uzraudzību. Pirms lemt par grozījumiem VID likumā Bondars pauda vēlmi tikties ar VID ģenerāldirektori, lai viņa sniegtu savu redzējumu par plānotajām izmaiņām iestādē. "Pretējā gadījumā šodien sadrumstalotā viedā skatīsim to, kas būtu jāskata kompleksi," uzsvēra Bondars.

Arī opozīcijas deputāte Inguna Sudraba (NSL) piekrita Bondara teiktajam, ka pirms lemt par VID spēka struktūru apvienošanu, deputātiem būtu jātiekas ar Cīruli, kā arī jautājums jāskata kopā ar priekšlikumu par VID iekšējā drošības dienesta uzraudzību.

Putra norādīja, ka Cīrule atbalsta FM virzītos VID likuma grozījumus. Taču Bondars pauda aizdomas, ka FM "slēpj Cīruli". "Man ir aizdomas, ka jūs slēpjat Cīruli, jo viņa nespēj funkcionēt kā VID vadītāja," pauda Bondars. Savukārt Sudraba, runājot alegorijās, ironizēja, ka "nāks pavasaris un dzirdēsim Cīrules dziedāšanu".

Arī deputāti no koalīcijas partijām vēlējās zināt, kāpēc VID policiju apvienošanu nevar skatīt kopā ar jautājumu par VID iekšējā drošības dienesta uzraudzību, tomēr Putra atzina, ka tas ir sarežģīts jautājums. Arī deputāts Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK) piekrita, ka skatīt jautājumu kompleksi būs sarežģīti, tāpēc komisijai būtu konceptuāli jāatbalsta likuma grozījumu tālāka virzība.

Saeimas Juridiskā biroja pārstāvji norādīja, ka VID likuma grozījumu virzīšana paredz arī veikt izmaiņas virknē citu likumu, piemēram, Kriminālprocesa likumā. Putra informēja, ka attiecīgie grozījumi pavadošajos likumos ir veikti, tomēr vēl nav nodoti izskatīšanai atbildīgajām Saeimas komisijām.

Opozīcijas deputātiem balsojot pret VID likuma grozījumu virzīšanu izskatīšanai pirmajā lasījumā, vairākums deputātu tomēr priekšlikumu atbalstīja.

Komisijas vadītājs Jānis Vucāns (ZZS) informēja, ka priekšlikumus likuma grozījumiem uz otro lasījumu varēs iesniegt pēc tam, kad VID vadītā darba grupa būs nākusi klajā ar priekšlikumiem par VID iekšējā drošības dienesta uzraudzību. Attiecīgi - priekšlikumus uz otro lasījumu varēs iesniegt līdz 20.aprīlim. Pirms tam plānota arī Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas tikšanās ar VID ģenerāldirektori.

Koalīcijā ir vienprātīgs atbalsts VID Finanšu un Muitas policijas apvienošanai, žurnālistiem sacīja Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Valdības vadītājs pēc valdošās koalīcijas partiju sanāksmes sacīja, ka partneri bez iebildumiem vienojās par šo priekšlikumu. Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija virzīs šādu likumprojektu izskatīšanai parlamentā, un paredzēts, ka likuma izmaiņas varētu stāties spēkā no 1.oktobra.

Taujāts, ar ko jauns likumprojekts būs atšķirīgs no tiem, kas Saeimas komisijām nodoti jau pērn septembrī, Kučinskis atbildēja: "Tam ir vienprātīgs koalīcijas partneru atbalsts". Turklāt šoreiz jautājums par Finanšu un Muitas policijas apvienošanu būs nodalīts no ieceres par Iekšējās drošības dienestu, skaidroja premjers.

"Vienotības" priekšsēdētāja vietnieks Edvards Smiltēns sacīja, ka viņa pārstāvētais politiskais spēks atbalsta reformas, lai apvienotu Finanšu un Muitas policiju. Savukārt jautājums par VID Iekšējās drošības dienesta pārraudzību tikšot risināts darba grupas piedāvājumā, norādīja Smilēns. Politiķis piebilda, ka "Vienotība" arī gatava piedalīties ar savu padomu.

Kā ziņots, iepriekš šis jautājums bija izraisījis domstarpības koalīcijā. Vēlāk izskatīšanai parlamenta komisijās bija nodoti vairāki likumprojekti - gan "Vienotības", gan Zaļo un zemnieku savienības sagatavotie, kas nekādu tālāko virzību vēl neguva.

Toreiz "Vienotība" iebildumus pret likumprojektu saistīja tieši ar jautājumu par Iekšējās drošības biroju. "Vienotības" piedāvātie likuma grozījumi neparedzēja izmaiņas šajā jomā, proti, paliktu spēkā pašreizējais regulējums, kas nosaka - Finanšu policijas pilnvarotas amatpersonas izmeklē noziedzīgus nodarījumus valsts ieņēmumu jomā un VID amatpersonu un darbinieku rīcībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!