Foto: Shutterstock

Izvērtējot Saeimā iesniegto iedzīvotāju iniciatīvu "Gribam sportot tagad", kas pauž vēlmi nodarboties ar sportu iekštelpās, Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdes deputāti lēma šo jautājumu deleģēt Ministru kabinetam, lemjot par turpmākiem atvieglojumiem vakcinētām personām.

Iniciatīvu "Gribam sportot tagad" iesniegšanas brīdī Saeimā bija parakstījuši 10 446 cilvēki, bet šobrīd sasniegusi jau 11 574 iedzīvotāju atbalstu.

Iniciatīvā tiek norādīts, ka jau kopš 2020. gada 21. decembra valdības lēmuma Latvijas iedzīvotājiem ir liegts nodarboties ar sportu iekštelpās, kas negatīvi ietekmē iedzīvotāju tiesības uz veselīgu un aktīvu dzīvesveidu, kas ir svarīgs priekšnosacījums sabiedrības veselīguma nodrošināšanai un dzīvildzei.

"Gribam sportot tagad" iniciatīvas pārstāvis Juris Dzenis Saeimas komisijā pauda, ka nav noteikti skaidri kritēriji, kad sportot gribētāji varētu atgriezties telpās un sporta nodarbības ārā neaizstājot tādas iespējas iekštelpās.

Veselības ministrijas (VM) parlamentārais sekretārs Ilmārs Dūrītis (AP) uzsvēra, ka Veselības ministrija neatbalsta priekšlaicīgu ierobežojumu atcelšanu un aicina būt uzmanīgiem ar situāciju.

"Redzam, ka izplatās jaunie vīrusu paveidi, tostarp Indijas paveids, kur ir daudz neskaidrību. Manuprāt šādu ierobežojumu atcelšana būtu jābalsta tikai, balstoties uz MK ekspertu uzklausīšanu un MK atbildību," pauda Dūrītis.

Savukārt Veselības ministra padomnieks rīcībpolitikas jautājumos Kaspars Bērziņš deputātiem atgādināja, ka patlaban jau ir atļauts lielākās grupās ar sportu nodarboties ārtelpās un kopš otrdienas to var darīt arī sporta komandas iekštelpās.

Tāpat viņš norādīja, ka no 15. jūnija ar zaļajiem sertifikātiem vakcinētie cilvēki varēs atgriezties sporta zālēs un nodarboties ar treniņiem. Šāds datums izvēlēts, jo VM prognozes liecina, ka uz to brīdi būs sasniegta pietiekama vakcinācijas aptvere – 50%, taču reizē ir jāseko līdzi epidemioloģiskajai situācijai.

Taču par šo iespēju vēl jālemj Ministru kabinetam, spriežot par nākamajiem atvieglojumiem pret Covid-19 vakcinētiem cilvēkiem.

Līdz ar to Saeimas komisijas deputāti lēma nosūtīt vēstuli valdībai, lūdzot risināt šo jautājumu par sportošanu iekštelpās pie attiecīgiem epidemioloģiskās drošības nosacījumiem.

Jau vēstīts, ka otrdien valdība atbalstīja VM piedāvātos atvieglojumus pret Covid-19 vakcinētām personām.

VM piedāvājums paredz, ka vakcinētas vai Covid-19 pārslimojušas personas varēs brīvāk pulcēties slēgtā un kontrolētā vidē, piemēram, darba kolektīvi darba telpās un sanāksmēs, amatiermākslas kolektīvi vai sporta komandas.

Tāpat ministrija rosināja noteikt, ka, nelietojot mutes un deguna aizsegus un neievērojot distancēšanās prasības, darba vietā vai vienā telpā varēs tikties ne vairāk kā 20 cilvēku, kuri ir vakcinēti vai ir pārslimojuši Covid-19. Izņēmums attieksies tikai uz pastāvīgiem kolektīviem, kas var uzrādīt vakcinācijas vai pārslimošanas apliecinājumus. Koplietošanas telpās arī turpmāk būs jālieto mutes un deguna aizsegs un jāievēro distancēšanās.

Tāpat veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) prezentēja arī citus plānotos atvieglojumus, kas būtu ieviešami, kad epidemioloģiskā situācija uzlabosies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!