Foto: Shutterstock

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija atbalstīja ieceri no tabakas aprites likumprojekta izslēgt normu, kas paredzētu aizliegumu smēķēt privātajā automašīnā.

Vienlaikus deputātu vairākums atbalstīja priekšlikumu izvērtēt iespēju aizliegt smēķēt, vadot transportlīdzekļus.

Iepriekš likumprojektā bija paredzēts aizliegt smēķēt transportlīdzekļu salonos un kabīnes. Tomēr Sociālo un darba lietu komisija piekrita vairākiem ierosinājumiem pārskatīt šo normu.

Deputāti atbalstīja priekšlikumu, kas paredz aizliegt smēķēt sabiedrisko transportlīdzekļu, taksometru salonos un kabīnēs, kā arī valsts vai pašvaldību iestāžu īpašumā vai turējumā esošos transportlīdzekļos. Savukārt tālsatiksmes vilcienos un kuģos, kuri īsteno pasažieru pārvadājumus, varēs būt atsevišķi vagoni vai kajītes, kas paredzēti smēķētājiem.

Komisija šodien pārrunāja arī Saeimas Juridiskā biroja piedāvājumu aizliegt smēķēšanu, vadot kustībā esošu transportlīdzekli. Juridiskais birojs gan šo ierosinājumu atsauca, tomēr deputātu vairākums atbalstīja parlamentārieša Vitālija Orlova (S) priekšlikumu izvērtēt iespēju šādu normu atbalstīt. Orlovs arī uzskata, ka šādu ierobežojumu varētu noteikt no šā gada septembra.

Deputāti šodien par šo ierosinājumu vēl nelēma, bet vienojās to apspriest nākamajā sēdē.

Sociālo un darba lietu komisija par Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likumprojektu turpinās diskutēt rīt, 6.aprīlī. Deputāts Einārs Cilinskis (VL-TB/LNNK) gan prognozēja, ka komisija nākamajā sēdē vēl nenoslēgs darbu pie šī likumprojekta.

Kā ziņots, Saeimas Sociālo un darba lietu komisija iepriekš neatbalstīja deputāta Imanta Parādnieka (VL-TB/LNNK) priekšlikumu aizliegt grūtniecēm smēķēt.

Šis jaunais likumprojekts izstrādāts, lai, pārņemot Eiropas Savienības tabakas direktīvu, noteiktu arī jaunas prasības tabakas izstrādājumu iepakojumam. Jaunajā likumā būs noteikti smēķēšanas ierobežojumi un vietas, kur aizliegts tirgot cigaretes un citus tabakas izstrādājumus un smēķēšanas produktus.

Tāpat likums paredz ierobežojumus tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko cigarešu un uzpildes flakonu laišanai tirgū, kā arī to reklāmas un sponsorēšanas ierobežojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!