Saeimas Nacionālās drošības komisija trešdien, uzklausot Valsts policijas (VP) vadību, konstatējusi, ka nav notikuši pārkāpumi biogrāfijas datu pazušanā par bijušā drošībnieka Edgara Gulbja sodāmību, informēja komisijas priekšsēdētājs Dzintars Jaundžeikars (LPP/LC).
Viņš informēja, ka, mainoties likumiem, mainījās arī kārtība, kādā tika pieprasīta un saglabāta informācija, un Iekšlietu ministrijas Informācijas centrs nav rīkojies nelikumīgi.

Jaundžeikars skaidroja, ka Gulbja nodarījums, mainoties varām, tika dzēsts.

Komisijas vadītājs arī norādīja, ka neviens nevar dot simtprocentīgu garantiju, taču līdzīgiem gadījumiem vairs nevajadzētu atkārtoties.

Kā ziņots, 22.novembrī Rīgas apgabaltiesa nolēma nemainīt drošības līdzekli Gulbim un paturēt viņu apcietinājumā.

Gulbis nebrīvē atrodas kopš 28.septembra, kad Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesa nolēma viņu apcietināt saistībā ar kriminālprocesu, kas ierosināts par iespējamu krāpšanu noziedzīgā grupējumā.

Tāpat Gulbis tiek turēts aizdomās arī par Valsts ieņēmumu dienesta Muitas kriminālpārvaldes priekšnieka Vladimira Vaškeviča automašīnas dedzināšanu. Par Vaškeviča apdraudējumu aizdomās tur arī Gulbja draugu Raimondu Štālbergu, kurš patlaban ir apsūdzēts par izspiešanu no Vaškeviča šķirtās sievas Ināras Vilkastes.

Kā informē VP, patlaban apcietinātais Gulbis, kurš septembra beigās mīklainos apstākļos uz Salu tilta izkļuva no konvoja automašīnas un ielēca Daugavā, krāpnieciskās darbības sācis jau pusaudža gados, bijis notiesāts par dzīvokļu zādzībām un ir viltojis savas biogrāfijas datus - viņam nav pat vidējās izglītības un viņš, pretēji paša un tuvinieku apgalvojumiem, nekad nav dienējis padomju armijā.

Policija Gulbi sauc par blēdi un krāpnieku, norādot, ka slavenais literārais varonis Ostaps Benders salīdzinājumā ar viņu ir tikai zīdainis.

VP Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks ģenerālis Dailis Lūks informēja, ka Gulbis savas krāpnieciskās darbības sācis jau pusaudža vecumā, bet par septiņu dzīvokļu apzagšanu 1987.gadā notiesāts ar brīvības atņemšanu uz diviem gadiem, taču īsi pēc tam Latvijā sākušies "juku laiki" un Gulbim izdevies pilnībā izvairīties no cietuma.

Gulbja kartīte par viņa sodāmību ir pazudusi no Iekšlietu ministrijas Informācijas centra datubāzes, un tagad tiek veikta izmeklēšana, lai noskaidrotu apstākļus, kā tā varēja notikt.

Gulbja dzīvesbiedre Iveta Šteina sacīja, ka viņa pilnībā noraida policijas izteikumus, ka Gulbis būtu afērists un melis: "Es tiem neticēšu līdz pēdējam brīdim."

Šteina sacīja, ka ir šokēta par to, "kā policija var izrīkoties šādā situācijā". Viņa pēdējo reizi Gulbi redzējusi 7.novembrī, kad drošībnieks ticis konvojēts uz Vidzemes priekšpilsētas tiesu, lai lemtu par viņa drošības līdzekli. 22.novembrī Gulbis uz tiesu tika konvojēts pa tiesu nama speciālo ieeju, kur apmeklētājiem uzturēties nav atļauts.

Šteina atsaucās uz Gulbja māti, pēc kuras stāstītā, drošībnieks neesot iepriekš tiesāts. "Man nav pamata viņai neticēt," sacīja Šteina, piebilstot, ka pati nav ar Gulbi pārrunājusi visas pagātnes detaļas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!