Foto: LETA
Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija ceturtdien atbalstīja lēmuma projektu, kas paredz noraidīt pilsonisko iniciatīvu par kažokzvēru audzēšanas aizliegumu Latvijā, portāls "Delfi" uzzināja komisijas sēdē.

Vienlaikus komisija vienojās nosūtīt vēstuli Zemkopības ministrijai, lai rosinātu izvērtēt, vai nepieciešamas izmaiņas labturības prasībās un kā normatīvie akti tiek ievēroti, savukārt vēstulē Ministru kabinetam tiks atgādināts par to, ka top jauna Eiropas regula un to, ka jāaizstāv Latvijas intereses.

Biedrības "Dzīvnieku brīvība" vadītājs Aivars Andersons klāstīja, ka daudzi zvēru audzētāju iepriekš paustie argumenti neatbilst patiesībai. "Eiropā kopumā dominē negatīva nostāja pret kažokzvēru audzēšanu," viņš teica.

Tāpat, vērtējot zvēru audzētavu fermu darbību, jāņem vērā to negatīvā ietekme uz apkārtni, tās iedzīvotājiem utt.

"Komisijas lēmums apliecinās, cik nopietni Saeima vērtē pilsonisko iniciatīvu," klāstīja Andersons.

Deputāts Ivars Brīvers (LRA) norādīja, ka ministriju iepriekš sniegtā informācija bijusi nekvalitatīva, tāpēc viņš nevar lemt par iniciatīvu. Brīvers rosināja to nodot Ilgtspējīgas attīstības komisijai, lai izvērtētu gan ekonomiskos, gan sociālos, gan vides aspektus, taču komisijas vairākums atbalstīja iniciatīvas noraidīšanu.

"Dzīvnieku brīvības" sadarbībā ar pētījumu kompāniju "Solid Data" veiktā Latvijas iedzīvotāju aptauja liecina, ka 65% Latvijas iedzīvotāju nav pieņemama dzīvnieku audzēšana un nogalināšana kažokādu ieguvei.

Dzīvnieku audzēšanu un nogalināšanu kažokādu ieguvei par pilnībā nepieņemamu atzina 33% respondentu un par drīzāk nepieņemamu - 32%.

Savukārt dzīvnieku audzēšanu un nogalināšanu kažokādu ieguvei par drīzāk pieņemamu atzina 25% respondentu, bet par pilnībā pieņemamu - tikai 10% respondentu.

Par sagatavoto lēmuma projektu vēl jābalso Saeimai.

Jau vēstīts, ka gan Zemkopības ministrija, gan Ekonomikas ministrija neatbalsta pilsonisko iniciatīvu, kas paredz aizliegt kažokzvēru audzēšanu Latvijā, norādot uz tās ekonomisko nozīmi.

Biedrības iesniegtā iniciatīva, ko parakstīja vairāk nekā 11 tūkstoši pilsoņu, paredz aizliegt kažokzvēru audzēšanu Latvijā. Vienlaikus nozares uzņēmējiem plānots dot laiku darbības pārstrukturizēšanai.

"Mūsdienu zinātniskie pētījumi liecina, ka zvēraudzētavās nav iespējams audzēt savvaļas dzīvniekus - lapsas, ūdeles un šinšillas -, nesagādājot viņiem nopietnas fiziskās un psihiskās veselības problēmas," klāsta biedrība.

Līdz šim kažokzvēru audzēšana aizliegta vairākās Eiropas valstīs, taču virknē no tām nozare nav bijusi valstī pārstāvēta vispār. Pirmā valsts, kas aizliedza kažokzvēru audzēšanu, bija Lielbritānija. Nozare tika slēgta 2003.gadā, taču fermeriem tika izmaksātas ievērojamas kompensācijas.

Kažokzvēru audzēšanas nozares eksports 2013.gadā veidoja 31,7 miljonus eiro, liecina nozares aprēķini. Nozare saražoja 691 tūkstoti kažokādu. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!