Foto: F64

Gala lēmumu par Latvijas pozīciju saistībā ar papildu 526 bēgļu uzņemšanu rīt pieņems Saeimas Eiropas lietu komisija, tomēr, ņemot vērā atsevišķu deputātu neskaidri formulētās pozīcijas, pagaidām atbalstošu un noraidošu viedokļu skaits ir samērā līdzīgs.

Liela nozīme balsojumā varētu būt partijas "Saskaņa" deputātiem, kuri savu nostāju plāno formulēt rīt. Tikmēr neoficiāli tiek norādīts, ka rīt komisijas sēdē pietiks balsu, lai apstiprinātu pozīciju, kas būs līdzīga šodienas valdības lēmumam.

Komisijā "Vienotību" pārstāv četri parlamentārieši, kuri plāno atbalstīt valdības pozīciju. Tāpat komisijā strādā četri "Saskaņas" deputāti - Igors Pimenovs, Sergejs Dolgopolovs, Jūlija Stepaņenko un Ivans Klementjevs.

Stepaņenko sacīja, ka "Saskaņas" pārstāvjiem rīt īsi pirms komisijas sēdes vēl notiks sanāksme, kur tiks pieņemts lēmums par iespējamo balsojumu. Vienlaikus, iepazīstoties ar Latvijas pozīciju, deputāti norādīja uz daudzajām neskaidrībām. Savukārt Pimenovs uzsvēra, ka pirms viedokļa paušanas jāiepazīstas ar pozīciju. Taujāts, vai atbalsta papildu bēgļu uzņemšanu, Pimenovs, paužot personīgo viedokli, teica, ka bēgļus vajadzētu uzņemt. Tas būtu taisnīgi un solidāri, turklāt cilvēkiem ir jāpalīdz, pauda deputāts.

Tomēr "Saskaņas" pārstāvji balsojumā varētu arī nepiedalīties. "Saskaņas" frakcijas vadītāja vietnieks Valērijs Agešins teica, ka "Saskaņa" nevar piedalīties lēmuma pieņemšanā, jo līdz šim no Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas (V) nav saņemtas skaidras atbildes uz jautājumiem, kas saistīti ar bēgļu uzņemšanas procesu.

Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) komisijā pārstāv trīs deputāti. Parlamentārietis Armands Krauze noskaņots balsot "pret", un parlamentārietis Edgars Putra norādīja, ka arī sliecas uz "pret" balsojumu, taču vēl domās, kā rīkoties. Vienlaikus TV3 viņš teica tieši pretējo - ka sliecas balsot par bēgļu uzņemšanu. Ja sēdē būs iespēja piedalīties deputātam Guntim Belēvičam, viņš arī ieņems noraidošu pozīciju. Belēvičam piektdien gan paredzēta piedalīšanās Baltijas valstu valdību sēdē Lietuvā.

Vēl trīs parlamentārieši komisijā ir no nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK), kas neatbalsta papildu bēgļu uzņemšanu Latvijā. Rītdienas sēdē nevarēs piedalīties Aleksandrs Kiršteins un Edvīns Šnore, tāpēc VL-TB/LNNK rosināja komisijas sēdi pārcelt uz pirmdienu, bet šis priekšlikums netika atbalstīts. VL-TB/LNNK uzskata, ka "Vienotība" izmanto šī politiskā spēka pārstāvju prombūtni, lai panāktu atbalstošu Latvijas pozīciju bēgļu jautājumā. Deputāts Rihards Kols papildu bēgļu uzņemšanu neatbalstīs.

Ar deputātu Romānu Mežecki (NSL), kurš arī darbojas Eiropas lietu komisijā, aģentūrai LETA neizdevās sazināties, taču viņa pārstāvētā partija "No sirds Latvijai" iepriekš paudusi, ka iebilst pret papildu bēgļu uzņemšanu, jo trūkst nepieciešamā bēgļu uzņemšanas plāna un šāds solis nenovērsīs bēgļu plūsmas cēloņus.

Tāpat komisijā strādā arī parlamentāriete Nellija Kleinberga (LRA), tomēr Latvijas Reģionu apvienība pašlaik vēl spriež par nostāju šajā jautājumā.

Kā ziņots, valdība šodien atbalstīja Iekšlietu ministrijas sagatavoto Latvijas pozīciju bēgļu jautājumā, kas paredz, ka Latvija piekrīt brīvprātīgi uzņemt papildu 526 patvēruma meklētājus, bet iebilst pret obligāto kvotu sistēmas ieviešanu, norādot, ka bēgļu jautājuma risināšanā fiziska personu pārdale ir tikai galējais līdzeklis ārkārtas situācijās.

Tomēr gala lēmumu šajā jautājumā rīt pieņems Saeimas Eiropas lietu komisija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!