Foto: LETA
Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija par deputātes Glorijas Grevcovas (S!) kriminālvajāšanas turpināšanu lems janvāra sākumā.

21. decembrī notikušajā komisijas sēdē tās vadītājs Jānis Vucāns (ZZS) informēja kolēģus, ka komisijas 11. janvāra darba kārtībā tiks skatīts tiesas iesniegums, aicinot Saeimu ļaut sākt procesu pret Grevcovu.

Jau ziņots, ka partijas "Stabilitātei!" deputāte melojusi par savu darbavietu, pirmsvēlēšanu laikā Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK) apzināti iesniedzot nepatiesu informāciju par to, vēstīja "TV3 Ziņas".

Turklāt Grevcova CVK sniegusi nepatiesu informāciju arī par iegūto izglītību Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijā (LSPA), apstiprināja LSPA sabiedrisko attiecību un komunikācijas vadītāja Ilze Āķe-Vīksne.

CVK Grevcova sniegusi informāciju, ka 2013. gadā ieguvusi augstāko izglītību LSPA pedagoga specialitātē. Tomēr Āķe-Vīksne, atbildot uz jautājumu par šīs informācijas patiesumu, norādīja, ka LSPA arhīvā šāda informācija nav pieejama.

Persona ar šādu vārdu un uzvārdu neesot atrodama LSPA Studentu informatīvajā sistēmā, kas darbojas kopš 2004. gada. Tāpat Grevcova nav fiksēta ne absolventu sarakstā, ne studējošo sarakstā, akcentēja akadēmijas pārstāve.

Šā gada 7. oktobrī Valsts policija sāka kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 272. panta saistībā ar deputātes iespējami apzināti nepatiesu ziņu sniegšanu CVK. Veicot nepieciešamās kriminālprocesa izmeklēšanas darbības un iegūstot pietiekošu pierādījumu kopumu, 17. oktobrī kriminālprocess paātrinātā kārtībā nodots prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai pret vienu personu.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka Grevcova, būdama 14. Saeimas vēlēšanu deputāta kandidāte, CVK iesniegusi ziņas par sevi, tai skaitā norādot informāciju sadaļā "Darba vieta un ieņemamie amati", kā arī "Izglītība". Šo ziņu sniegto patiesumu sagatavotajos dokumentos persona apliecināja ar savu parakstu, pēc kā parakstītos dokumentus nodeva personai, kura tos 13. jūlijā iesniedza CVK.

Savukārt 20. decembrī Rīgas pilsētas tiesā bija paredzēta pirmā tiesas sēde Grevcovas krimināllietā. Pati Grevcova uz tiesas sēdi neieradās, jo kopš 16. decembra viņai ir darbnespēja.

Tiesnesis piekrita prokurora lūgumam un atlika krimināllietas iztiesāšanu līdz 2023. gada 17. janvārim pulksten 14.30. Līdz tam laikam tiesa nosūtīs Saeimai lūgumu dot piekrišanu kriminālvajāšanas turpināšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!