Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija trešdien secināja, ka Latvijas Medicīnas akadēmijas (LMA) Anatomijas un antropoloģijas institūta direktores Māras Pilmanes iecelšana amatā notikusi pretrunā ar LMA Satversmi, informēja komisijas priekšsēdētājs Dzintars Ābiķis.
Izskatot augstskolas Satversmi, kā arī LMA Anatomijas un antropoloģijas institūta nolikumu, atklājies, ka abu dokumentu saturs nonāk pretrunā. Satversmē teikts, ka Senāts apstiprina struktūrvienības direktorus pēc institūta priekšlikuma, savukārt institūta nolikumā teikts, ka direktoru apstiprina pēc rektora ieteikuma.

Šādos gadījumos, kad divu juridisku dokumentu saturs nonāk pretrunās, būtu jāvadās pēc tā, kuram ir augstāks juridiskas spēks, šajā gadījumā tā ir MA Satversme. Komisija tuvākajā laikā nolēmusi sniegt publisku ziņojumu par komisijas sēdē pārrunāto.

Jāatgādina, ka 26 institūta darbinieki 29.novembra rītā pieteica badastreiku, protestējot pret LMA rektora lēmuma uzspiešanu, izvēloties par institūta direktori kādreiz tajā strādājušo un no amata atbrīvoto Pilmani, kura esot "despotiska", "savu vēlmju uzspiedēja", "varmāka" un līdzīgi. Streikotāji prasīja atcelt augstskolas Senāta lēmumu par Pilmanes iecelšanu.

Savukārt akadēmijas rektors iesniedza un uzvarēja prasībā par streika atzīšanu par nelikumīgu. Streikotāji nolēmuši protestēt pret profesores Pilmanes iecelšanu amatā, tiekoties ar dažādām valsts amatpersonām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!