Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija, pirmdien skatot jauno Elektronisko mediju likumu, konceptuāli vienojās, ka nacionālās apraides programmas – Latvijas Televīzija, TV3, LNT – būs obligāti jāapraida visos valstī pieejamos formātos – programmām būs jābūt pieejamām skatītājiem zemes apraidē, kabeļtelevīzijās un satelītu translēto programmu paketēs.

Pret šādu likuma normu asi iebilda TV3 pārstāvis Kaspars Ozoliņš, norādot, ka obligāta retranslēšana kabeļtelevīzijās telekompānijai nav pieņemama, jo tā cīnās par to, lai kabeļtelevīzijas maksātu par TV3 retranslēšanu, savukārt, ja šādu prasību noteiks kā obligātu, tad kabeļetlevīzijas par to nemaksāšot.

Savukārt LNT vadītājs Andrejs Ēķis pirmdien komisijas sēdē uzsvēra, ka būs neiespējami satelītkompānijas, no kurām neviena oficiāli nav reģistrēta Latvijā, ar Latvijas likumu piespiest savās programmu paketēs iekļaut Latvijas kanālus. "Jūs nojūgsieties, rakstot šo likumu, es jums to garantēju," pauda Ēķis. Tiesa, viņš atzina, ka LNT priecātos, ja tās kanāls būtu satelītu translēto programmu paketēs, jo tādējādi latvieši, piemēram, Īrijā varētu to skatīties.

Saeimas komisijas deputātu vairākums pauda viedokli, ka tā ir politiska izšķiršanās un deputāti vēlas panākt, lai Latvijas iedzīvotājiem visos apraides formātos būtu pieejami Latvijas televīzijas kanāli. Deputāti satraukti par situāciju Baltkrievijas vai Krievijas pierobežā, kur Latvijas kanāli ir redzami ļoti sliktā kvalitātē un drīzumā varētu vispār nebūt redzami, savukārt baltkrievu un Krievijas televīzijas tur uztveramas ļoti labā kvalitātē, tādējādi šos iedzīvotājus "pakļaujot citai informācijas telpai."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!