Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija otrdien sāka izskatīt priekšlikumus un izvērtēt iesniegtās novadu kartes, lai Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumprojektu sagatavotu pieņemšanai galīgajā lasījumā.
Uz komisijas sēdi bija uzaicināti to Balvu, Rēzeknes, Ludzas un Preiļu rajona pašvaldību vadītāji, kuri nav apmierināti ar Ministru kabinetā akceptēto novadu karti un vēlas savu pagastu pārveidot par novadu vai veidot citādu pagastu apvienību.

Likumprojekts paredz, ka, lai izveidotu novadu, tajā jābūt vismaz 4000 pastāvīgo iedzīvotāju un pilsētai vai ciemam ar vismaz 2000 iedzīvotāju. Patlaban Latvijā ir izveidoti 37 novadi, bet kritērijiem par nepieciešamo iedzīvotāju skaitu neatbilst 32 iecerētie novadi, liecina Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas informācija.

Tā kā sēdes sākumā bija neliels reformas pretinieku pārsvars, komisija nobalsoja par pašreizējā Balvu rajona Baltinavas pagasta ar 1440 iedzīvotājiem pārdēvēšanu par Baltinavas novadu, bet sēdes beigās deputāti atzina šo lēmumu par "neloģisku".

Deputātu atbalstu saņēma arī Rugāju novads, kurā apvienos Rugāju un Lazdukalna pagastu. Rugāju novadā ir 2730 iedzīvotāju un nav attīstības centra ar vismaz 2000 iedzīvotāju.

Pēc tam, kad no komisijas sēdes aizgāja deputāts Pēteris Hanka (ZZS), mazo novadu atbalstītāju un pretinieku skaits līdzsvarojās un komisija ar vienas balss pārsvaru noraidīja ieceri Rēzeknes novadam pa vidu kā "salu" izveidot Maltas novadu.

Tika arī nolemts, ka Ciblas novads tomēr jāpievieno Ludzas novadam, jo tā pagasti atrodas Ludzas pievārtē.

Novadu kartes rediģēšana nonāca strupceļā, apspriežot Preiļu rajona Jersikas novada un Vārkavas novada likteni. Jersikas pagasta, kas piekļaujas Līvānu pilsētai, pārveidošanai par Jersikas novadu kā būtiskākais arguments tika minēts vēsturiskais Jersikas nosaukums. Ar vienas balss pārsvaru deputāti tomēr nobalsoja par Jersikas pagasta iekļaušanu Līvānu novadā.

Apspriežot Vārkavas novada veidošanas lietderību, deputāti līdz balsošanai nemaz nenonāca, jo atkal kāds deputāts bija pametis apspriežu zāli. Palikušie deputāti piekrita Mārim Kučinskim (TP), kurš ierosināja vispirms uzklausīt ar reformu neapmierinātos Kurzemes, Vidzemes un Zemgales pašvaldību vadītājus un tikai pēc tam balsot par piedāvātajiem novadu kartes variantiem.

Komisijai būs jālemj, vai kartē iekļaut 128 novadus, kā to ierosina Zaļo un zemnieku savienība, vai atbalstīt Ministru kabineta priekšlikumu par 103 novadu izveidi. Tāpat komisija izskatīs partijas "Pilsoniskā savienība" frakcijas ierosinājumu izveidot 133 novadu administratīvās teritorijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!