Foto: Shutterstock

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija otrdien skatīs priekšlikumus Seksuālās un reproduktīvās veselības likumā, no kuriem liela daļa saistīta ar grūtniecības pārtraukšanu, liecina komisijas darba kārtība.

Par daudziem priekšlikumiem lūgti atzinumi Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijai, Tieslietu ministrijai, tiesībsargam, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijai, arī Valsts valodas centram.

Vairāki deputāti iesnieguši priekšlikumu, kas paredz, ka "norīkojumu uz grūtniecības pārtraukšanu mātei, kura izteikusi vēlēšanos mākslīgi pārtraukt grūtniecību, drīkst izsniegt tikai, ja saņemts apliecinājums par dalību konsultācijā".

Likums paredz, ka abortu drīkst veikt ne agrāk kā 72 stundas pēc norīkojuma izsniegšanas. Saņemts priekšlikums šo laiku pagarināt līdz 120 stundām.

Saeimas komisija lems par grūtniecības pārtraukšana medicīnisku indikāciju dēļ vai gadījumā, kad tā iestājusies izvarošanas rezultātā.

Deputātiem jāizlemj arī par dzimumšūnu donora vecumu - attiecībā uz vīriešim jālemj, vai tie varēs būt vīrieši vecumā no 18 vai 25 gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!