Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisija, gatavojot ziņojumu par starptautiskā finanšu aizdevuma izlietojumu un ekonomikas stabilizācijas un izaugsmes atjaunošanas procesa uzraudzību, secinājusi, ka kopumā aizdevums izlietots atbilstoši mērķiem, informē Saeimas Preses dienests.

Par ziņojuma izstrādi atbildīgais komisijas eksperts Viesturs Neimanis deputātus informēja, ka līdz 2009.gada beigām Latvija saņēmusi aizdevumu 2,238 miljardu latu apmērā, un var uzskatīt, ka tas izlietots atbilstoši mērķim. Lai gan Latvija šo aizdevumu saņēmusi uz izdevīgiem noteikumiem, visticamāk, ka to nāksies pārfinansēt, jo valsts nebūs spējīga noteiktajā laikā atdot parādu, skaidroja Neimanis. Patlaban izlietoti 56 % no starptautiskā aizdevuma, lielākā daļa no tā – valsts budžeta deficīta finansēšanai un AS "Parex banka" atbalstam.

Viens no galvenajiem uzsvariem ziņojumā būs Eiropas Savienības fondu finansējuma izlietojuma analīze. Komisija jau iepriekš norādījusi, ka valsts stratēģiskais plānošanas dokuments 2007.-2013.gadam ir novecojis un neatbilstošs pašreizējai ekonomiskajai situācijai. Kā vienu no trūkumiem Neimanis uzsvēra arī to, ka Eiropas Savienības fondu vadības sistēmā nav pietiekoša atbildība par sasniegto rezultātu.

Tāpat eksperts norādīja, ka Latvijas ekonomikas izaugsmē lielu lomu spēlēs tas, vai valdība spēs izstrādāt un īstenot kvalitatīvu Latvijas stratēģiskās attīstības plānu 2010.-2013.gadam, uz ko vairākkārt aicinājusi komisija.

Pēc komisijas deputātu un ekspertu priekšlikumu apkopošanas, Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisija divu nedēļu laikā izstrādās ziņojuma gala variantu.

Jau vēstīts, ka 2008. gada beigās Latvija ar starptautiskajiem aizdevējiem – Starptautisko Valūtas fondu (SVF) , Eiropas Komisiju un vairākām valstīm - vienojās par aizdevumu līdz 7,5 miljardiem eiro (~ 5,2 miljardi latu). Šo summu plānots novirzīt finanšu sektora stabilitātei, valsts budžeta stiprināšanai, kā arī uzņēmējdarbības un makroekonomikas attīstībai.

Pagājušajā nedēļā SVF valde apstiprināja 200 miljonu eiro (141 miljonu latu) lielu kārtējās aizdevuma daļas piešķiršanu Latvijai, bet pirmdien papildināto saprašanās memorandu ar Latviju parakstīja arī EK.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!